Alt condamnat la moarte și-a primit pedeapsa. Trump ar putea deveni președintele cu cele mai multe execuții din ultimul secol

Ultima actualizare: 11-12-2020 11:37
Alt condamnat la moarte și-a primit pedeapsa. Trump ar putea deveni președintele cu cele mai multe execuții din ultimul secol
StirilePROTV

Un bărbat de 40 de ani din SUA, condamnat la moarte pentru o dublă crimă comisă în 1999, pe când avea 18 ani, a fost executat joi seara, în ultimele zile de mandat ale președintelui Donald Trump.

 

Brandon Bernard a fost declarat mort în urma administrării unei injecții letale, în penitenciarul federal Terra Haute din statul Indiana, după Curtea Supremă a respins ultima sa cerere de clemență, scrie BBC.

Este cel mai tânăr infractor executat de guvernul federal în ultimii 70 ani și face parte dintr-o serie de cinci execuții programate la finalul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă.

Dacă și următoarele patru execuții vor fi duse la bun sfârșit, Trump va deveni președintele american cu cele mai multe execuții după mai bine de 100 de ani; nu mai puțin de 13 au avut loc din luna iulie până în prezent.

Acestea rup o tradiție de 130 de ani, prin care președinții SUA întrerup execuțiile la final de mandat, în timpul tranziției prezidențiale. Joe Biden va deveni oficial președinte pe 20 ianuarie 2021.

Ultimele cuvinte ale lui Brandon Bernard au fost adresate familiei cuplului pe care l-a ucis, condamnatul vorbindu-le, calm, timp de mai bine de trei minute.

"Îmi pare rău. Astea sunt singurele cuvinte pe care le pot spune, care surprind complet cum mă simt acum și cum m-am simțit în acea zi", a spus el.

 

Campanie națională pentru grațierea lui Bernard

 

Bernard a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în uciderea lui Todd și Stacie Bagley, în iunie 1999.

El a fost unul dintre cei cinci adolescenți acuzați că au jefuit perechea și a forțat-o să intre în portbagajul mașinii lor.

Cei doi au fost apoi împușcați de Cristopher Vialva (executat și el, între timp), pe atunci în vârstă de 19 ani, înainte ca Bernard să incendieze mașina.

Cinci dintre cei nouă jurați supraviețuitori au cerut președintelui Donald Trump să comute execuția lui Bernard, în timp ce zeci de mii de alte persoane au cerut președintelui să-i acorde acestuia clemența.

Și vedeta TV Kim Kardashian West a transmis numeroși tweet-uri despre cazul lui Bernard către adepții săi în perioada premergătoare execuției, îndemnându-i să rămână în spatele cauzei de grațiere a acestuia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO