Fostul preşedinte al Madagascarului a murit. A fost spitalizat din cauza unei gripe
Fostul preşedinte al Madagascarului, Didier Ratsiraka, a încetat din viaţă la 84 de ani.
Fostul preşedinte al Madagascarului Didier Ratsiraka, supranumit „amiralul roşu" în referire la politicile sale socialiste, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 84 de ani, a anunţat pe Twitter actualul şef de stat Andry Rajoelina, relatează AFP şi EFE.
Ratsiraka, care era ofiţer de marină, a fost preşedinte al insulei din Oceanul Indian în două rânduri, între 1975 şi 1991 şi între 1997 şi 2002, potrivit Agerpres.
„Malgaşii au pierdut un patriot ilustru", a declarat Rajoelina.
Instigator al „revoluţiei socialiste malgaşe" care a generat însă un eşec economic şi social, Ratsiraka, militant anticolonial şi „tovarăş" cu Fidel Castro, a lăsat moştenire „malgaşizarea" învăţământului şi a numelor de localităţi.
Mişcarea de contestare din 1991-1992 l-a obligat să renunţe, temporar, la putere, acceptând tranziţia liberală susţinută de opozantul său de atunci Albert Zafy, care i-a succedat ca şef de stat.
Reinstalat la putere în 1997, „Amiralul roşu" a pierdut din nou, la următoarele alegeri prezidenţiale. Scrutinul a fost contestat şi a fost urmat de manifestaţii de stradă şi ciocniri armate, între decembrie 2001 şi iulie 2002, între susţinătorii lui Ratsiraka şi cei ai noului său oponent, primarul din Antananarivo, Marc Ravalomanana.
Într-un final, acesta din urmă a fost declarat învingător, iar Didier Ratsiraka s-a văzut obligat să se exileze în Franţa, timp de nouă ani.
În 2003, a fost condamnat, în contumacie, la 10 ani de muncă forţată pentru „deturnare de fonduri publice", iar apoi la cinci ani de închisoare pentru atingere adusă siguranţei statului, pedepse anulate însă în 2009.
În ultimii ani, Didier Ratsiraka a fost prezent pe scena politică malgaşă, fiind invitat în mod regulat pe platourile de televiziune, pentru a face analize.
Fostul preşedinte a fost spitalizat la începutul săptămânii din cauza unei gripe.