Fostul președinte al Indiei a murit în urma infectării cu coronavirus. Avea 84 de ani

Ultima actualizare: 31-08-2020 17:06
Pranab Mukherjee
Getty

Fostul preşedinte indian Pranab Mukherjee a decedat luni după mai multe săptămâni de spitalizare, la vârsta de 84 de ani, după ce fusese testat pozitiv la noul coronavirus în cursul lunii, transmit Reuters şi AFP, citând un comunicat al familei.

Spitalul militar din New Delhi a anunţat cu câteva ore mai devreme că Mukherjee a intrat în şoc septic după ce a fost internat cu infecţie pulmonară.

Starea de sănătate a fostului preşedinte s-a deteriorat începând de duminică, au mai spus medicii spitalului.

Originar din Bengal, Mukherjee a fost un protejat al fostului premier Indira Gandhi, dar cariera sa a intrat într-un con de umbră după asasinarea acesteia în 1984. El a condus India între anii 2012 și 2017, potrivit Agerpres.

Devenit mâna dreaptă a premierului Manhoman Singh, a îndeplinit funcţiile de ministru al apărării, de externe şi de finanţe în guverne conduse de Partidul Congresului, acum în opoziţie. Era considerat un reputat negociator şi avea prieteni de ambele părţi ale scenei politice.

În 2012 a acceptat funcţia, în mare parte ceremonială, de preşedinte al Indiei.

'El a lăsat o urmă de neşters asupra traiectoriei de dezvoltare a naţiunii noastre', a scris pe Twitter premierul Narendra Modi, din partidul rival Bharatiya Janata, naţionalist.

'Un savant prin excelenţă, un om de stat impunător, a fost admirat în întreg spectrul politic şi de toate segmentele societăţii', a adăugat Modi, postând o imagine care îl arată atingându-i picioarele lui Mukherjee, în semn de reverenţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO