Adevarul din spatele Watergate va rescrie istoria SUA. Vendeta care a dus la demisia lui Nixon

Richard Nixon

Mark Felt, cunoscut pana nu demult numai dupa pseudonimul “Deep Throat”, a fost sursa folosita de jurnalistii Washington Post Bob Woodward si Carl Bernstein in demascarea presedintelui Richard Nixon.

Reportajele facute de acestia au dus la demisia presedintelui.

Pana acum s-a crezut ca Mark Felt a actionat in numele justitiei si a interesului public atunci cand a mers la redactia The Washington Post. Insa, se pare ca omul de la care a pornit celebrul scandal Watergate a actionat in interest propriu.

In anii ’70, Mark Felt ocupa a doua functie ca importanta in cadrul FBI. Insa voia sa devina seful organizatiei. Cum nu a reusit, a mers la presa, sustine o noua carte.

Citește și
casa Osama bin Laden
Cele 22 cuvinte care l-au ucis pe Osama,dezvaluite de jurnalistul Watergate
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă
Felt a crezut ca, daca il va face pe Nixon sa creada ca in FBI exista persoane care dezvaluie presei informatii secrete, acestea vor fi concediate. "Deep Throat" i-a mintit in mod constant si pe Bob Woodward si Carl Bernstein, spunandu-le ca un rival pe care vrea sa-l dea la o parte il santaja pe Nixon.

Identitatea lui “Deep Throat” nu a fost cunoscuta pana in 2005, atunci cand Woodward l-a demascat pe Felt. Acesta a murit in 2008 si nu a ajuns niciodata in fruntea FBI.

FBI, o institutie condusa de lacomie, orgoliu si coruptie

Insa, in anii ’70, "Deep Thoart" a vazut in cei doi jurnalisti de la The Washington Post calea cea mai usoara pentru a-si asigura conducerea FBI-ului, sustine istoricul Max Holland. Woodward a avut incredere totala in sursa lui, pe care a considerat-o "sincera".

Adevarul este insa ca, cu numai o luna inainte de izbucnirea scandalului Watergate, postul de sef al FBI devenise vacant pentru prima data in 37 de ani, dupa moartea lui J. Edgar Hoover.

Totul era aranjat ca prietenul presedintelui american Richard Nixon, Patrick Gray, sa preia conducerea institutiei. Asa ca Felt a incercat sa porneasca un scandal care sa-l discrediteze pe acesta in ochii paranoidului Nixon.

Holland dezvaluie si ca scenariul pus la cale de Felt parea sa functioneze atunci cand mai multi colegi ai numarului 2 din FBI au fost concediati sau retrogradati din functii.

Cum Gray ramanea insa in functie, Felt a devenit din ce in ce mai cinic si le-a spus reporterilor ca o echipa “de vigilenta” de la Casa Alba intercepta convorbirile telefonice ale jurnalistilor, chiar daca acest lucru nu era aevarat.

Deep Throat” le-a mai spus ziaristilor ca Patrick Gray era mentinut in functie pentru ca il santaja pe Nixon.

Holland mai scrie ca, pe langa faptul ca Felt a era un micinos, a “uitat” sa mentioneze lucruri importante pe care le facea FBI-ul: ca planurile de al injosi pe Martin Luther King cu casete video in care era filmat facand sex sau jafurile cunoscute sub numele de “black bag jobs” impotriva grupurilor antirevolutionare, comandate chiar de el.

Richard Nixon a demisionat in 1974, ca urmate a scandalului Watergate.

Mark Felt a fost condamnat pentru ca a folosit metode ilegale pentru a monitoariza grupari de aripa stanga, insa a fost gratiat de Ronald Regan.

Woodward si Bernstein au scris o carte despre reportajele care au dus la demisia lui Nixon: "All the President’s Men". Cartea a fost ecranizata in 1976 cu Dustin Hoffman si Robert Redford in rolurile principale.

Cartea lui Hollans "Leak: Why Mark Felt Became Deep Throat" va aparea pe piata luna viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Fostul presedinte Richard Nixon ar fi fost homosexual si mafiot, sustine un jurnalist american
Fostul presedinte Richard Nixon ar fi fost homosexual si mafiot, sustine un jurnalist american

Intr-o noua carte biografica despre Richard Nixon, care va aparea in ianuarie 2012, se sugereaza ca acesta ar fi avut probleme cu alcoolul, si-ar fi batut sotia si ar fi avut legaturi stranse cu Mafia.

Cele 22 cuvinte care l-au ucis pe Osama,dezvaluite de jurnalistul Watergate
Cele 22 cuvinte care l-au ucis pe Osama,dezvaluite de jurnalistul Watergate

Se pare ca o banala convorbire telefonica l-a dat de gol pe Osama bin Laden. Anul trecut, Abu Ahmed al-Kuwaiti, pseudonim dat curierului lui Osama, a primit un telefon de la un prieten. Intreaga conversatie a fost interceptata de CIA.

Imagini cu Nicolae Ceausescu alaturi de Nixon, descoperite in Londra
Imagini cu Nicolae Ceausescu alaturi de Nixon, descoperite in Londra

Inregistrari video de arhiva din anii '60 si '70 vor fi disponibile online dupa ce au fost recuperate dintr-un fost buncar din Londra. Printre cei care apar: Nicolae Ceausescu, surprins alaturi de fostul presedinte american Richard Nixon.

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii terifiante din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.