Fosta primă doamnă Rosalynn Carter suferă de demență. Povestea de dragoste trăită de ea și Jimmy Carter | GALERIE FOTO

Jimmy Carter și Rosalynn Carter
Getty

Fosta primă doamnă Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, suferă de demenţă, a anunţat, marţi, familia Carter. Anunţul vine în timp ce soţul ei, fostul preşedinte Jimmy Carter, primeşte îngrijiri paleative la casa lor din Plains, Georgia.

 

Centrul Carter a precizat într-un comunicat că Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, „continuă să trăiască fericită acasă cu soţul ei, bucurându-se de primăvara din Plains şi de vizitele celor dragi”, scrie NBC News, citată de News.ro.

Doamna Carter a fost cel mai mare avocat din ţară al sănătăţii mintale, o bună parte din viaţa sa, a îmbunătăţit accesul la îngrijiri şi a redus stigmatizarea problemelor legate de sănătatea mintală”, menţionează comunicatul.

Unu din 10 americani în vârstă suferă de demenţă, o afecţiune care afectează sănătatea mintală generală. Recunoaştem, aşa cum a făcut-o şi ea cu mai bine de jumătate de secol în urmă, că stigmatizarea este adesea o barieră care îi împiedică pe oameni şi pe familiile lor să caute şi să obţină sprijinul atât de necesar. Sperăm că împărtăşirea veştii de către familia noastră va spori discuţiile importante la mesele din bucătării şi în cabinetele medicale din întreaga ţară”, a transmis Centrul Carter.

În vârstă de 98 de ani, Jimmy Carter este cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Familia a anunţat la 18 februarie că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi.

Citește și
Alzheimer
Metoda prin care Alzheimerul poate fi prevenit - studiu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Evoluţia moştenirii sale este neobişnuită. A părăsit funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.

Jimmy şi Rosalynn Carter sunt căsătoriţi de 76 de ani - cea mai lungă perioadă din istoria prezidenţială. Povestea lor de dragoste a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit încercărilor vieţii politice. Iar Rosalynn Carter a extins rolul de primă-doamnă.

Jimmy Carter s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia. Cultivarea arahidelor, discuţiile despre politică şi devotamentul faţă de credinţa baptistă au fost pilonii educaţiei sale. După absolvirea, în 1946, a Academiei Navale din Annapolis, Maryland, Carter s-a căsătorit cu Rosalynn Smith. Ea avea 18 ani, el 21.

Soţii Carter au trei fii, John William (Jack), James Earl III (Chip), Donnel Jeffrey (Jeff), şi o fiică, Amy Lynn.

O poveste de dragoste cât o viață

Soţii Carter au sărbătorit anul trecut, în iulie, 76 de ani de căsătorie, cea mai lungă din istoria prezidenţială americană. Au marcat această ocazie în oraşul în care s-au cunoscut în urmă cu aproape un secol, Plains.

Eleanor Rosalynn Smith şi James Earl Carter Jr. se cunoşteau practic de la naştere. Povestea lor de dragoste s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit deceniilor de încercări.

Căsnicia soţilor Carter a evoluat odată cu vremurile, de la o căsătorie tradiţională de tip "bărbatul ştie mai bine", în anii 1940 şi 1950, la un parteneriat deplin.

Născut în 1924 în „sudul profund” al ţării, cunoscut pentru conservatorismul său, Jimmy Carter a devenit un campion al egalităţii de gen. El a numit un număr record de femei în magistratura federală, inclusiv pe Ruth Bader Ginsburg, judecătoarea eminentă care a ajuns să facă parte din Curtea Supremă.

Rosalynn, născută în 1927, a fost la început o casnică şi a renunţat la ideea de facultate după ce s-a căsătorit, dar a preluat treptat un rol de lider în afacerile familiei şi în politică. În anii 1960 şi 1970, când multe femei cereau egalitate, ea a devenit o voce de pionierat în Congresul statului şi apoi la Casa Albă.

De-a lungul anilor, am devenit nu doar prieteni şi iubiţi, ci şi parteneri”, mărturisea Rosalynn când soţul ei a împlinit 90 de ani. „Întotdeauna a crezut că pot face orice şi, datorită acestui lucru, am avut parte de aventuri şi provocări minunate”, a spus ea.

Cu sprijinul soţului ei şi peste obiecţiile altora, Rosalynn Carter a extins rolul primei-doamne. Ea a participat la reuniunile Cabinetului, a lucrat pentru domeniul sănătăţii mintale şi la alte priorităţi politice şi a creat în mod oficial Biroul Primei Doamne, în Aripa de Est, cu propriul şef de personal.

Cuplul, a căror căsnicie i-a dus de-a lungul anilor de la un câmp de arahide din Georgia până la istoricul acord de pace dintre Egipt şi Israel la Camp David, a fost inseparabil de când a părăsit Casa Albă. „Nu mă simt confortabil când nu suntem împreună”, mărturisea fostul preşedinte. Chiar dacă trecuseră bine de 90 de ani, încă se ţineau de mână ca doi îndrăgostiţi.

Momentul revelației

Soţilor Carter le plăcea să povestească cum s-au îndrăgostit. În vara anului 1945, el se afla acasă, în Plains, micul lor oraş natal din sudul Georgiei, în vacanţă înainte de ultimul său an la Academia Navală a SUA din Annapolis. Într-o seară de iulie, Jimmy s-a alăturat surorii sale mai mici, Ruth, şi prietenului ei, la o plimbare cu maşina prin oraş. Cuplul se afla în faţă, într-un Ford decapotabil, iar Jimmy era pe scaunul din spate. La acel moment se întâlnea cu o fată frumosă dintr-un oraş din apropiere, dar ea era la o reuniune de familie, aşa că el era singur. În timp ce se plimbau, au zărit-o pe Rosalynn în faţa bisericii şi au invitat-o şi pe ea la plimbare.

Întotdeauna a crezut că sunt drăguţ”, a mărturisit fostul preşedinte, cu frumosul său zâmbet, într-un interviu acordat în 2021 pentru The Washington Post.

Jimmy pusese prima dată ochii pe Rosalynn când el avea 3 ani, iar ea avea o zi. Familia ei locuia alături, iar mama lui Jimmy, Lillian, era asistentă medicală şi şi-a ajutat vecina să aibă grijă de bebeluş.

S-a uitat prin gratiile pătuţului şi m-a văzut”, a povestit glumind fosta primă-doamnă.

Apoi, când erau adolescenţi, spune Rosalynn, ea s-a îndrăgostit de aspirantul „monden” de la Academia Navală şi a complotat cu sora viitorului preşedinte pentru a-i atrage atenţia. Aşa că în acea seară, când avea 17 ani, s-a urcat cu nerăbdare în maşină cu el. Au mers la un film - deşi niciunul dintre ei nu-şi mai aminteşte care.

Pe cer era lună plină, legasem o conversaţie, iar eu eram îndrăgostită... şi pe drumul spre casă, m-a sărutat!”, a scris Rosalynn în cartea sa de memorii.

Era prima dată când Rosalynn îi permitea unui băiat să o sărute de la prima întâlnire. Jimmy Carter şi-a amintit că acea noapte din 1945 a fost momentul revelaţiei.

A doua zi dimineaţa, mama sa l-a întrebat cum a fost seara.

Am fost la un film”, a spus el.

Cu cine?”

Cu Rosalynn Smith”.

Ce impresie ţi-a făcut?”

Ea este cea cu care mă voi căsători”, a răspuns decis fostul preşedinte.

Cu toate acestea, Rosalynn a fost reticentă la început. L-a condus la gară a doua zi după întâlnirea lor. Au început să-şi scrie scrisori. Câteva săptămâni mai târziu, în august 1945, Statele Unite au lansat bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, iar Rosalynn a rostit rugăciuni de mulţumire pentru că noul ei iubit nu va trebui să meargă la război.

Când acesta s-a întors de Crăciun, a cerut-o în căsătorie. Ea a spus nu. „Totul era prea rapid”, a scris ea în memoriile sale. Se considera prea „tânără şi naivă” pentru a se căsători. Dar, doar câteva săptămâni mai târziu, s-a răzgândit. Părinţii săi au adus-o în vizită la Annapolis, iar el a cerut-o din nou în căsătorie. De data aceasta, ea a spus da. În iulie 1946, la o lună după ce Jimmy a absolvit Academia Navală, s-au căsătorit în biserica metodistă de unde el o invitase prima dată în oraş. Ea avea 18 ani. El avea 21 de ani.

Mereu alături de soț

Soţii Carter şi-au început viaţa împreună la baza navală din Norfolk, urmată de stagii în Honolulu şi San Diego. Rosalynn era deseori singură, crescând copiii, în timp ce soţul ei lucra pe o navă de luptă şi apoi pe submarine. Cei trei fii ai lor - Jack, James III (Chip) şi Donnel (Jeff) - s-au născut în timpul anilor în care Jimmy a activat în marină. Fiica lor Amy s-a născut 15 ani mai târziu.

În 1953, Jimmy s-a întors la Plains pentru a fi alături de tatăl său, care era pe moarte. Călătoria i-a reamintit cât de mult îi plăcea viaţa în oraşul său natal. A decis să părăsească Marina şi să-şi aducă familia acasă. În Plains, s-au mutat într-o locuinţă subvenţionată de stat, care era tot ce îşi puteau permite. Conducea depozitul de arahide al tatălui său şi a descoperit că nu putea face singur toată munca, de la registrele de birou până la vizitele la fermieri. Aşa că Rosalynn a început să se ocupe de birou. A făcut un curs de contabilitate prin corespondenţă.

Ne-am dat seama cu mult timp în urmă că trebuie să împărţim totul. Ne-am oferit mai mult spaţiu, fiecare făcea ce dorea, dar apoi am căutat lucruri pe care să le putem face împreună”, a povestit fostul preşedinte.

El juca tenis, aşa că şi ea a luat lecţii. Când ea avea 59 de ani, iar el 62, au încercat să facă schi alpin. Au mers împreună la pescuit, din Montana până în Mongolia. Au observat 1.300 de tipuri de păsări în numeroasele lor excursii de observare a păsărilor.

Mai târziu în viaţă, ocazional el petrecea câteva zile peste hotare, fără ea, pentru Centrul Carter. Dar nu au lăsat ca acest lucru să stea în calea rutinei lor nocturne de a citi Biblia împreună înainte de culcare - adesea în spaniolă. Îşi citeau unul altuia la telefon. Sau, dacă diferenţa de fus orar îngreuna prea mult lucrurile, citeau singuri, fiecare ştiind că celălalt citeşte exact acelaşi verset.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
O femeie de 95 de ani a fost electrocutată de poliţie, într-un azil de bătrâni din Australia. Avea asupra ei un cuţit
O femeie de 95 de ani a fost electrocutată de poliţie, într-un azil de bătrâni din Australia. Avea asupra ei un cuţit

O femeie în vârstă de 95 de ani cu demenţă este în stare critică după ce ar fi fost electrocutată de două ori de poliţie într-un incident petrecut la un azil de bătrâni, caz ce a provocat indignare în Australia, relatează BBC, conform news.ro.    

Metoda prin care Alzheimerul poate fi prevenit - studiu
Metoda prin care Alzheimerul poate fi prevenit - studiu

Boala Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, afectează memoria și, în formele avansate, poate interfera cu capacitatea oamenilor de a îndeplini sarcinile zilnice de bază.

Starea de sănătate a lui Bruce Willis se agravează pe zi ce trece. Actorul are dificultăți în a purta o conversație
Starea de sănătate a lui Bruce Willis se agravează pe zi ce trece. Actorul are dificultăți în a purta o conversație

Starea de sănătate a actorului american Bruce Willis se agravează pe zi ce trece. Starul din "Die Hard" suferă de demență frontotemporală, după cum a anunțat, într-o declarație oficială, chiar familia sa.

Apelul disperat al soției lui Bruce Willis către paparazzi, după ce actorul a fost diagnosticat cu demență
Apelul disperat al soției lui Bruce Willis către paparazzi, după ce actorul a fost diagnosticat cu demență

Emma Heming Willis, soţia actorului Bruce Willis, a făcut o declaraţie prin care le cere paparazzilor să păstreze distanța de actor, recent diagnosticat cu demență. 

O nouă veste ”dureroasă” despre Bruce Willis. Boala a avansat, iar diagnosticul este altul, mai grav: ”Nu există tratamente”
O nouă veste ”dureroasă” despre Bruce Willis. Boala a avansat, iar diagnosticul este altul, mai grav: ”Nu există tratamente”

Familia lui Bruce Willis a dezvăluit că actorul a fost diagnosticat cu demență frontotemporală (FTD), în urma luptei sale cu afazia, o afecțiune cerebrală.  

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.