Fost ministru de Externe rus, despre revolta Wagner: „O încăierare între mafioți pentru cea mai bună poziție în organizație”
„La Moscova nu se va schimba nimic până când structura de putere a FSB nu va fi spulberată. Pentru că Putin este doar cea mai recentă încarnare a Hidrei, din mitologia greacă. Îi tai un cap și-i cresc încă două”, arată o analiză a site-ului The Hill.
În acest context, șeful spionajului militar ucrainean susține că FSB-ul a primit ordin să-l asasineze pe Prigojin, după rebeliunea militară care a subminat autoritatea președintelui Putin.
Generalul Serghei Surovikin continuă să surprindă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Matthew Chance, corespondent CNN Moscova: „Documente vazute în exclusivitate de CNN arată că generalul Surovikin, care e - să nu uităm - adjunct al celui care comandă trupele ruse din Ucraina, figurează pe o listă de 30 de membri VIP ai grupării Wagner, alături de ofiteri de rang înalt din armata și serviciile secrete ruse. Ceea ce ridică întrebări despre dezbinare și loialități tradate”.
Poreclit generalul „Armaghedon”, pentru tacticile sale nemiloase din Siria, Surovikin s-ar afla, de duminică, în închisoarea „Lefortovo” a FSB-ului.
Agenția Bloomberg confirmă că generalul a fost interogat de procurorii militari, dar susține că nu ar fi închis. Sursa celor de la Bloomberg afirmă că investigatorii îl tratează cu precauție pentru a nu antagoniza alți ofițeri cu rang înalt care îi admiră reușitele.
Andrei Kozârev, fost ministru rus al Afacerilor Externe: „Guvernanții, mafia și alte organizații infracționale din Rusia se bat fiecare pentru felia lui de placintă. Era de mult în desfășurare o răfuială între Prigojin și conducerea Ministerului Apărării”.
Apariția lui Putin în mijlocul mulțimii de oameni din Daghestan este categoric legată de aceste tulburări.
Andrei Kozârev, fost ministru rus al Afacerilor Externe: „Putin apare în mijlocul oamenilor numai când e la ananghie. Fie când vrea să arate că se bucura de popularitate înaintea unor alegeri oricum furate, fie când este speriat. Ce s-a întâmplat vineri nu a fost o revoltă ori un puci, doar o încăierare între mafioți pentru cea mai bună poziție în organizație”.
Pe de altă parte, șeful diplomației ruse s-a străduit să minimalizeze gravitatea evenimentelor de săptămâna trecută.
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse: „Nu avem de explicat nimic nimănui. Rusia a ieșit întotdeauna întărită și mai puternică după orice... întâmplare nefericită, fiindcă n-o putem numi altfel decât o neplăcere pasageră”.
Cât despre soarta zecilor de mii de mercenari Wagner, o comparație a unor imagini din satelit, surprinse pe 19 și, respectiv, 27 iunie, arată activitate la o bază militară din Belarus. Dacă inițial perimetrul părea pustiu, în cea mai recentă se observă instalarea unor corturi albe.