Pe 9 mai, „Ziua Victoriei” în Rusia, trupele rusești ar vrea să organizeze o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraşul-port la Marea Azov devastat în urma luptelor.

Este un scenariu teribil evocat de un oficial ucrainean.

„Kievul trebuie să le ordone luptătorilor ucraineni de la „Azovstal” să depună armele,” i-a spus Vladimir Putin premierului israelian, cu care a avut o convorbire telefonică.

I-a cerut chiar şi scuze pentru declarațiile ministrului său de externe, Serghei Lavrov, cu privire la „sângele evreiesc” al lui Hitler.

Pe de altă parte, liderul Belarusului și aliatul lui Putin, Alexandr Lukașenko, a apărat invazia rusă, dar acum spune că „războiul s-a prelungit mai mult decât se aștepta”.

O nouă repetiție pentru parada de 9 mai a avut loc aseară la Moscova, în timp ce toată lumea se întreabă ce gen de victorie ar urma să anunţe Vladimir Putin. De asemenea continuă speculaţiile în privinţa unei extinderi a ceea ce președintele rus se încăpăţânează să numească „operațiunea specială din Ucraina”.

Generalul în retragere Lord Richard Dannatt, fost comandant al armatei britanice, crede că s-ar putea ca lunea viitoare să fie siliţi să participe la parada din Piaţa Roşie şi prizonierii ucraineni.

„Așa au procedat ruşii cu germanii, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, am un sentiment îngrozitor că se va întâmpla din nou lunea viitoare,” a spus generalul Dannatt.

Potrivit unui consilier al primarului local, trupele ruse ar intenționa să organizeze o așa-zisă „paradă a prizonierilor ucraineni” pe 9 mai, dar la Mariupol. Conform oficialului, ar urma să fie aduşi 2.000 de civili ținuți acum în lagăre de filtrare, care să fie îmbrăcați în uniforme ale armatei ucrainene.

Cecenii lui Ramzan Kadirov au sărbătorit încă de acum două săptămâni „victoria”, în faţa combinatului siderurgic Azovstal.

Pe de altă parte, potrivit New York Times, care citează înalți oficiali americani, Statele Unite au furnizat forțelor ucrainene informații care le-au permis sa urmărească, să țintească și să ucidă generali ruși în Ucraina. Informațiile transmise ucrainenilor de serviciile secrete americane ar fi cuprins detalii privind mișcările trupelor ruse, dar și localizări ale centrelor de comandă mobile.

Ucrainenii susțin că au ucis 12 generali ruși de rang înalt de la începutul conflictului. Pentru că în armata rusă deciziile nu sunt lăsate aproape deloc pe seama ofițerilor interiori, dar și din cauza moralului scăzut în rândul trupelor ruse, comandanții de rang înalt sunt nevoiți să se afle aproape de linia frontului, observă analiştii. Astfel s-ar putea explică numărul foarte mare de generali ruşi eliminaţi.

Ce crede liderul Belarusului, Lukașenko, despre războiul din Ucraina

Liderul autoritar al Belarusului și aliatul credincios al lui Vladimir Putin, Alexander Lukașenko, susţine în continuare invazia rusă în Ucraina, dar admite că nu se aştepta ca acest conflict să se prelungească atât de mult.

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului: „Nu Zelenski este cel care conduce Ucraina, fără supărare, este punctul meu de vedere, poate greșesc. Voi (Statele Unite) conduceți acolo. Ar fi suficient doar ca Joe Biden să spună: ‘Asta este, băieți, ne-am luptat, așa cum spun rușii, ne-am lovit unii pe alții, acum trebuie să oprim asta. Nimeni nu are nevoie de război’. Și totul s-ar termina într-o săptămână.”

Lukașenko a menționat ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident. Acesta a adăugat: „El (Vladimir Putin) cel mai probabil nu vrea o confruntare globală cu NATO. Dar trebuie făcut totul ca să nu se ajungă acolo. Pentru că, deși Putin nu vrea, armata ar putea reacționa.”

După zvonurile privind starea sănătăţii lui Putin, acum se speculează că, la Moscova, o serie de foști generali și ofițeri KGB s-ar pregăti să-l înlăture din funcție pe președintele Rusiei. De asemenea se speculează că ar intenționa să pună capăt războiului din Ucraina, care este din ce în ce mai mult văzut în toată Rusia ca o greșeală strategică și, mai ales, un dezastru economic.

Astfel, de teama unei presupuse lovituri de stat, securitatea la Kremlin și în jurul lui Vladimir Putin a fost întărită.