Fost agent KGB, despre amenințările nucleare ale Rusiei: ”Putin nu e un atacator sinucigaș, vrea să trăiască”
Vladimir Putin nu e un atacator sinucigaș, ci vrea să trăiască, este de părere un fost agent KGB, chestionat asupra amenințărilor nucleare repetate ale Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare repetate de când a ordonat invadarea Ucrainei, stârnind reacții și îngrijorări în întreaga lume. Putin ar putea chiar să decidă să atace Ucraina cu o armă nucleară tactică dacă va fi suficient de disperat, au avertizat guvernele occidentale și analiștii de top din Rusia, potrivit Business Insider.
Dar un fost agent KGB aruncă apă rece peste grijile că Putin – un ofițer KGB în timpul Războiului Rece, devenit extrem de puternic și, se pare, multimiliardar – ar folosi o astfel de armă devastatoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”În timpul Războiului Rece, a fost destul de tensionat și ne-am apropiat de războiul nuclear de câteva ori. Dar liderii sovietici nu s-au sinucis. Nu au vrut să moară. Aceasta era o distrugere reciprocă garantată. Vladimir Putin nu este atacator sinucigaș. Vladimir Putin vrea să trăiască”, a declarat Jack Barsky, care a servit ca agent sub acoperire în SUA pentru KGB în ultimul deceniu al Războiului Rece.
”Să înceapă ceva care să-i garanteze decesul este foarte puțin probabil”
Barsky, care s-a născut cu numele de Albrecht Dittrich în Germania de Est înainte de a fi recrutat de KGB, a spus că Putin ar putea fi un ”maniac”, dar nu este sinucigaș.
„El încă lucrează la moștenirea pe care vrea s-o lase și știe că dacă explodează o armă nucleară, s-a ”ars”. Nu acesta este genul de moștenire care îl interesează”, a spus Barsky despre Putin, adăugând: „Putin se poate pretinde a fi foarte spiritual, pentru că poartă o cruce și acum merge la biserică. Dar el este un gânditor rațional. Și, pentru el, să înceapă ceva care să-i garanteze decesul este foarte puțin probabil”.
Barsky a servit în KGB în aceeași perioadă cu Putin și a interacționat cu unul dintre foștii șefi KGB ai liderului rus, Oleg Kalubin. Barsky a devenit în cele din urmă cetățean american și consultant al FBI și NSA - oferind informații despre KGB - după ce a fost deconspirat ca fost agent în anii 1990.
Barsky s-a întrebat, de asemenea, cum utilizarea unei arme nucleare tactice - a cărei forță explozivă poate varia de la explozii convenționale la altele mai mari decât atacul SUA din 1945 la Hiroshima, Japonia - ar schimba fundamental războiul și ar aduce beneficii lui Putin.
Un atac nuclear în Ucraina ar expune trupele ruse la radiații mortale
”Cum obții mai mult teritoriu explodând bombe nucleare și ucigând o sută de mii de oameni?”, spune Barsky, potrivit căruia un astfel de atac s-ar putea întoarce împotriva trupelor ruse, pe care le-ar expune la radiații potențial mortale.
La scurt timp după începerea războiului, Putin a decretat dispunerea forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă. Ulterior, a făcut în mod constant referiri la arsenalul nuclear al Rusiei, care este cel mai mare din lume, în remarci publice despre războiul cu Ucraina. „Acesta nu este o cacealma”, a spus Putin în septembrie, după ce a făcut o amenințare voalată de a folosi arme nucleare, în timp ce a promis că va apăra „integritatea teritorială” a Rusiei.
Înalți oficiali militari ruși au avut recent conversații cu privire la circumstanțele în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit rapoartelor recente care citează noi informații americane. Dar Putin nu a fost implicat în discuții, iar un raport de la CNN sugerează că oficialii americani sunt împărțiți în privința informațiilor și nu sunt siguri ce să creadă.
Putin, despre folosirea armei nucleare în Ucraina: ”Nu are rost, nici politic, nici militar”
Unii oficiali au fost destul de alarmați de informații și sunt îngrijorați de acțiunile disperate pe care le-ar putea întreprinde Rusia, deoarece devine din ce în ce mai frustrată în Ucraina. Dar alți oficiali cred că informațiile ar fi putut fi scoase din context și nu reprezintă un semn că Rusia ia măsuri pentru a folosi o astfel de armă, a spus CNN.
La sfârșitul lunii octombrie, Putin a redus oarecum retorica nucleară, sugerând că folosirea unei astfel de arme în Ucraina nu ar avea niciun sens. „Nu vedem că este nevoie de asta”, a spus Putin într-o declarație la o conferință la care au participat experți în politică externă, potrivit Associated Press, adăugând: „Nu are rost, nici politic, nici militar”.
De asemenea, oficiali ruși și experți militari de top au evaluat că nu există un risc iminent ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, dar au subliniat că amenințările Kremlinului ar trebui luate în serios și că riscul va crește pe măsură ce forțele ruse continuă să sufere pierderi și Ucraina își recucerește teritoriul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
07-11-2022 09:35