Washington Post: Statele Unite cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia
SUA cer Ucrainei, în discuţii private, să arate că este deschisă la negocieri cu Rusia.
Însă, încurajările americane în acest sens nu au drept scop să împingă neapărat Kievul la masa negocierilor, ci mai degrabă să asigure moralul ridicat susţinătorilor internaţionali ai Ucrainei, într-un moment în care prelungirea războiului riscă să-i facă pe mulţi să dea înapoi, potrivit The Washington Post, care citează, sub acoperirea anonimatului, „surse familiarizate cu discuţiile”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la rândul său, se confruntă cu provocări pentru a-şi menţine sprijinul atât pe plan extern, cât şi intern. Pentru a-i motiva pe ucraineni, el a promovat ideea unei victorii, şi nu pe cea a unui târg cu Moscova şi a devenit astfel un simbol al sfidării Kremlinului, care a motivat forţele ucrainene pe câmpul de luptă.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
În ciuda refuzului afişat al liderilor ucraineni de a discuta cu Putin şi a jurământului lor de a lupta pentru a recuceri întreaga Ucraină, oficialii americani sunt de părere că Zelenski ar susţine probabil negocierile şi ar accepta în cele din urmă concesii, aşa cum, de altfel, la începutul războiului, sugerase că ar face. Aceşti oficiali SUA cred că Kievul încearcă acum să-şi asigure pe teren cât mai multe victorii militare înainte de sosirea iernii, când ar putea exista o fereastră pentru diplomaţie, conform News.ro.
În acest context, vizita recentă la Kiev, neaşteptată, a consilierului pentru securitate de la Casa Albă, Jake Sullivan, poate fi văzută într-o altă lumină.
Solicitarea oficialilor americani nu are ca scop să împingă Ucraina la masa negocierilor. Mai degrabă, este o încercare calculată de a se asigura că guvernul de la Kiev îşi menţine sprijinul unor state care, confruntate cu perspectiva unui conflict de durată, şovăie în a mai acorda ajutor, temându-se că vor alimenta astfel un război ce riscă să dureze mulţi ani de acum încolo, au explicat sursele publicației americane.
Aceste discuţii arată însă cât de complicată a devenit poziţia administraţiei Biden, în condiţiile în care oficialii americani promit public că vor sprijini masiv Kievul „atât timp cât va fi nevoie”, dar speră în acelaşi timp într-o rezolvare a conflictului care, în ultimele opt luni, a afectat în mod drastic economia mondială şi a declanşat frica de un război nuclear.