Va exista un avertisment înainte ca Putin să lanseze un atac nuclear? Semnele la care sunt atenți experții

vladimir putin
IMAGO

NATO a început luni exercițiul nuclear cunoscut sub numele de Steadfast Noon, în Belgia. Iar la finalul acestei luni, NATO se așteaptă ca Rusia să organizeze propriile exerciții nucleare, numite Grom, pentru a doua oară în acest an.

Steadfast Noon include avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor exista arme reale la bord. La exerciții vor participa 14 state, printre care și SUA. NATO a transmis că este vorba despre „o activitate de antrenament de rutină, recurentă”, fără legătură cu războiul din Ucraina.
Însă având în vedere contextul, este foarte departe de a părea doar o rutină. În această săptămână, NATO va simula atacuri nucleare, în timpul unui război european major, iar unii analiști se tem că ar putea duce la escaladarea nucleară.

Momentul poate părea alarmant, dar riscurile încă par mici, scrie The Economist. Cu cât forțele Rusiei sunt împinse mai mult înapoi, cu atât este mai mare teama că Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, așa cum a amenințat de mai multe ori în această perioadă. După cum a spus președintele Joe Biden, lumea nu s-a mai confruntat cu perspectiva unei apocalipse nucleare de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba, în 1962.

La începutul războiului, SUA au amânat testarea unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III de teamă că ar putea duce la o escaladare a conflictului. Însă situația s-a schimbat semnificativ de atunci, iar liderii occidentali simt acum că este necesar să avertizeze Rusia asupra consecințelor „catastrofale” cu care s-ar confrunta dacă folosește arme nucleare în Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că anularea Steadfast Noon ar arăta slăbiciune. Pentru Hans Kristensen, director al Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, situația este un „exemplu de manual” de escaladare, în care ambele părți vor să arate că sunt serioase în ceea ce privește descurajarea nucleară și nu pot da înapoi de teamă să nu arate semne de slăbiciune.

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Va primi lumea vreun avertisment dacă Vladimir Putin este pe cale să folosească arme nucleare? Experții militari spun că acest lucru este probabil, potrivit The Economist.

Arsenalele de arme „strategice” cu rază lungă de acțiune ale Rusiei și ale Statelor Unite sunt monitorizate îndeaproape prin Tratatul New START, care limitează focoasele nucleare desfășurate de fiecare țară la 1.550 și impune limite asupra sistemelor de lansare. Problema este că multe dintre acestea sunt mereu pregătite și pot fi lansate fără vreun avertisment. Dar sateliții și radarele de la sol pot să repereze și să urmărească rachetele balistice numai după ce acestea sunt lansate, iar rachetele de croazieră care zboară la joasă altitudine sunt mai greu de detectat.

Folosirea armelor nucleare de către Kremlin este însă puțin probabilă, deoarece sunt șanse mai mari să declanșeze un război cu NATO, având în vedere că ar putea fi confundate cu un atac asupra Occidentului. NATO va urmări îndeaproape exercițiul Grom, care a implicat în trecut teste de rachete balistice intercontinentale lansate de pe submarine.

O opțiune mai fezabilă ar fi o lovitură nucleară limitată folosind una sau mai multe dintre cele 2.000 de arme nucleare „tactice” ale Rusiei, care au în general o putere explozivă mai mică și o rază de acțiune mai mică. NATO are aproximativ 100 de astfel de arme stocate în Europa.

Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt ținute în câteva zeci de depozite, separate de avioanele și rachetele care ar fi necesare pentru a le livra, astfel că pregătirile necesare pentru lansarea lor lor ar trebui să fie detectabile. Cheia este urmărirea prin satelit și alte mijloace a deplasării focoaselor din locurile de depozitare.

Focoasele ar urma să fie transportate cu trenul sau camionul, păzite de unități de elită ale Direcției Principale a 12-a a Ministerului rus al Apărării, care este responsabilă de întreținerea focoaselor, și însoțite de mașini de pompieri și vehicule speciale de recuperare. Unitățile militare care ar folosi armele nucleare ar putea prezenta, de asemenea, o activitate neobișnuită.

Puterile occidentale cunosc aceste semne pentru că, după războiul rece, au lucrat zeci de ani cu Rusia pentru a crește nivelul de siguranță al arsenalului său nuclear, în cadrul programului Cooperative Threat Reduction (CTR). Unele dintre echipamentele și procedurile specializate ale Rusiei au fost proiectate cu ajutorul experților occidentali.

William Moon, un veteran al CTR, spune că o mișcare mare de focoase ar fi aproape sigur că va fi observată. Dar, pentru o demonstrație tactică limitată, Rusia ar putea încerca să transporte una sau două rachete nucleare ascunse în camioane obișnuite de marfă. Detectarea unei astfel de mișcări ar fi foarte dificilă, spune el.

Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare, observă că, odată montate pe lansatoare mobile de rachete și ascunse în păduri, armele nucleare tactice ar fi greu de depistat. Dar, adaugă el, „Rusia nu va ști dacă este urmărită. Nu va avea niciodată certitudine.”

Academicianul britanic James Acton, director de politică nucleară la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, spune că, în orice caz, ascunderea mișcării focoaselor nucleare nu ar fi printre obiectivele Rusiei: „Putin ar vrea să știm că se pregătește pentru utilizarea armelor nucleare. El ar prefera să amenințe că va folosi arme nucleare și să obțină concesii, decât să le folosească efectiv”, a explicat acesta.

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
ONU: 800.000 de persoane de persoane au fugit din Rafah, de când Israelul a lansat invazia terestră în sudul Fâșiei Gaza
ONU: 800.000 de persoane de persoane au fugit din Rafah, de când Israelul a lansat invazia terestră în sudul Fâșiei Gaza

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a estimat sâmbătă că 800.000 de persoane au fugit din calea luptelor de la Rafah începând din 6 mai, de când Israelul a început invazia terestră în sudul Fâşiei Gaza.

Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran. Printre cei executaţi se numără şi două femei
Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran. Printre cei executaţi se numără şi două femei

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului Iran Human Rights (IHR).

Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Patru state sunt grav afectate, iar pagubele se anunţă deja considerabile
Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Patru state sunt grav afectate, iar pagubele se anunţă deja considerabile

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sâmbătă de inundaţii în urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja 'considerabile' în unele locuri, relatează AFP.

Recomandări
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă

Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac a apărut, sâmbătă, pentru prima oară în fața judecătorului.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.