Fortati sa fie sanatosi.Prima tara care isi obliga cetatenii sa plateasca pentru mancarea "gustoasa"

Dată publicare: 03-10-2011 07:17
Dată actualizare: 23-03-2012 13:08


Guvernul danez si-a propus sa-si insanatoseasca populatia, cu sau fara voia ei. Alte tari au pus taxe pe produsele de fast-food. Danemarca este insa prima tara din lume care instituie o taxa pe grasimile saturate din toate alimentele.

Taxa a intrat in vigoare de la inceputul acestei luni, dar pentru a-i masura eficienta va fi nevoie de cativa ani.

Danezii sunt vestiti pentru foietajele, untul si sunca lor. Toate contin insa cantitati mari de grasimi saturate, pe care medicii le arata cu degetul ca fiind cauza multor decese premature.

Asa a aparut ideea unei taxe de 2,15 euro per kilogram de grasimi saturate, care se aplica tuturor produselor alimentare: lapte, branza, carne.

Intentia autoritatilor a fost de a descuraja consumul de grasimi saturate si de a determina populatia sa manance mai sanatos. Insa oamenii au inteles doar ca majoritatea alimentelor se scumpesc si au devalizat magazinele ca sa-si faca stocuri.

Asociatia daneza a producatorilor de alimente si bauturi se teme ca multi vor incepe sa mearga la cumparaturi in tarile vecine.

Masura nu beneficiaza de unanimitate nici macar printre medici. Unii insista ca grasimile saturate nu sunt tinta corecta, pentru ca sarea si zaharul provoaca mult mai multe probleme de sanatate.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO