Focul a ras un oraș de pe insula Maui. Este incendiul de vegetație din SUA cu cele mai multe victime, în ultimii 100 de ani
Sunt cel puțin 99 de morți, dar și sute de dispăruți, după pârjolul care a ras de pe fața pământului un oraș întreg de pe insula hawaiană Maui.
Autoritățile încă investighează cum a fost posibilă o asemenea tragedie, în vreme ce localnicii dau vina pe sistemul de avertizare, care nu a funcționat.
Oamenii arată însă și înspre compania de energie, care ar fi trebuit să taie curentul în cablurile rupte.
Între timp, multe vedete s-au oferit să-i ajute pe cei care și-au pierdut casele.
Actorul Dwayne The Rock Johnson se numără printre vedetele care au transmis mesaje de condoleanțe după tragedia din Hawaii.
Realizatoarea TV Oprah Winfrey s-a implicat și în operațiunile menite să-i ajute pe cei rămași fără case.
Oprah Winfrey: „Cea mai mare grijă a mea în acest moment e să găsim organizația care poate să distribuie banii (donați) direct către oameni. Grija mea e să vedem cine coordonează lucrurile și cum dăm banii direct oamenilor".
Mulți supraviețuitori au rămas doar cu hainele de pe ei și au nevoie de alimente și adăpost. Unii dintre ei au pierdut persoane dragi în furtuna de foc și încă mai speră la minuni, în timp ce îi urmăresc pe salvatorii care caută urme prin cenușă.
Rob Gaudet, CEO, Cajun Navy Ground Force: „Speranța este cel mai important lucru de care avem nevoie. Și să fim alături de cei care au pierdut totul".
Tasha Pagdilao, pompier în Lahaina: „În fiecare zi mergem înapoi ca să ajutăm la curățenie și să ajutăm la stinsul focarelor. Parcă e un coșmar din care încercăm să ne trezim".
Apar tot mai multe voci care critică reacția autorităților locale și mai ales faptul că rețeaua de sirene care ar fi trebuit să-i alerteze pe oameni nu a funcționat.
Mazie Hirono, senator: „Procurorul general a inițiat o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat cu acele sirene și cu unele dintre celelalte măsuri care au fost luate".
De exemplu, autoritățile au trimis SMS-uri către unii localnici, deși rețeaua nu funcționa. Mesajele au ajuns însă când era deja prea târziu.
Emilie Jorns-Frisque, supraviețuitor: „Copacii cădeau la pământ, crengile luaseră foc, liniile de înaltă tensiune cădeau și ele".
Cel mai renumit resturant din Lahaina i-a aparținut unei legende a rockului, britanicul Mick Fleetwood de la trupa Fleetwood Mac. Muzicianul e stabilit în Maui de 25 de ani, dar era în vizită la familie, în Los Angeles, atunci când infernul de foc s-a dezlănțuit în insula hawaiană.
Mick Fleetwood: „Întregul oraș din Lahaina nu mai există”.
Undeva printre resturile calcinate se află setul de tobe aurit al artistului și alte amintiri neprețuite.
Mulți localnici din Lahaina se tem acum că persoanele înstărite din afara comunității și dezvoltatorii imobiliari vor vedea imensa suprafață de teren pârjolit ca pe o găină cu ouă de aur.
Mick Fleetwood: „Gândul că acest loc ar putea deveni o formă de teren de joacă pentru unii, fără nicio legătură cu demnitatea și istoria orașului. Pentru mine ar fi dezgustător".
Proces împotriva companiei hawaiene de distribuție electrică
În acest timp, mărturiile cutremurătoare continuă să apară. Un adolescent s-a filmat când s-a aruncat în apele oceanului încercând să scape din calea tavălugului de foc.
Încă nu sunt cunoscute toate datele tragediei, însă a fost deschis deja un proces împotriva companiei hawaiene de distribuție electrică. Societatea e acuzată că nu a oprit curentul electric la timp, iar liniile de înaltă tensiune rupte au declanșat noi focare. Din cauza procesului, acțiunile companiei s-au prăbușit la bursă cu 40%.
Autoritățile nu au anunțat o cauză oficială, dar sunt de acord că este incendiul de vegetație cu cele mai multe victime din ultimii 100 de ani, în Statele Unite.