Focar de pesta porcina africana la granita Romaniei. ANSVSA a inchis targurile de animale pe o perioada nelimitata

Ultima actualizare: 20-05-2016 01:43
porci agerpres

Un focar de pesta porcina africana a fost confirmat in Ucraina, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a decis inchiderea targurilor si expozitiilor de animale pentru specia porcina pe o perioada nelimitata si a dispus intensificarea verificarilor la Punctele de Inspectie la Frontiera aflate in judetele din nord-estul tarii, in conditiile in care a fost confirmat un focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova.

"In data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) despre aparitia unui focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova, in Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy. ANSVSA a informat despre aceasta situatie factorii de decizie de la nivel guvernamental, institutiile prefecturale ale judetelor aflate la granitele de N-E ale Romaniei, in vederea convocarii centrelor locale de combatere a bolilor si a analizei resurselor materiale si de personal, necesare unei eventuale interventii", se arata intr-un comunicat al ANSVSA remis marti AGERPRES.

De asemenea, Autoritatea a informat asociatiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la granitele Romaniei si necesitatea intensificarii masurilor de biosecuritate in exploatatiile profesionale de suine.

ANSVSA a transmis instructiuni catre DSVSA judetene aflate la granitele de N-E ale Romaniei despre masura inchiderii targurilor, expozitiilor si aglomerarile de animale pentru specia suine, pe perioada nelimitata si a dispus intensificarea verificarilor la Punctele de Inspectie la Frontiera si a controalelor bagajelor calatorilor.

Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activitatile pe care trebuie sa le desfasoare in perioada urmatoare, in vederea aplicarii masurilor de profilaxie nespecifica, precizeaza Autoritatea veterinara.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a proteja porcii din exploatatii de aceasta boala, ANSVSA recomanda fermierilor sa nu intre in adaposturile unde cresc porcii, cu incaltamintea si hainele de pe pe strada, dezinfectia la intrarea in adapost, cresterea porcilor doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini, porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici.

De asemenea, veterinarii recomanda proprietarilor sa nu hraneasca animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie; sa nu dea sub nicio forma porcilor apa provenita de la spalarea carnii de mistret sau resturi de carne de mistret; sa nu scoata scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie; sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit; sa nu foloseasca in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

Nu in ultimul rand, orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana.

Serviciile veterinare din Romania sunt din toamna anului trecut in alerta maxima, din cauza aparitiei pestei porcine africane in apropierea granitelor tarii, cand au fost notificate focare la Odessa si Nicolayv (Ucraina) in 28 octombrie 2015, insa ANSVSA monitorizeaza boala din anul 2012.

Virusul pestei porcine africane evolueaza de cativa ani in Italia, Letonia si Polonia, unde s-au inregistrat 1.160 de cazuri, boala aparand si in exploatatii comerciale. Si in statele non-UE au fost semnalate cazuri de pesta porcina africana, respectiv Belarus, Rusia si Ucraina, existand informatii, neconfirmate insa, ca virusul ar evolua si in Republica Moldova.

De la apropierea virusului de granitele nationale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa si Nicolayv, in 28 octombrie 2015, autoritatile veterinare din Romania sunt intr-o permanenta alerta pentru a-l tine la distanta de granitele nationale.

ANSVSA a informat in mod repetat publicul, fermierii, vanatorii si gestionarii fondurilor de vanatoare asupra faptului ca pesta porcina africana nu este transmisibila la om, dar ca este foarte importanta prin aceea ca majoritatea suinelor domestice si salbatice infectate mor in urma contactarii virusului. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, din cauza rezistentei deosebite a virusului in mediu, singura metoda de protejare a sanatatii animalelor fiind respectarea conditiilor de biosecuritate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!