Finlanda și Letonia iau măsuri drastice cu privire la vizele acordate cetățenilor ruși, din cauza invaziei Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Finlanda va limita drastic numărul de vize acordate turiștilor ruși, iar Letonia a anunțat că va înăspri în continuare permisele de ședere pentru ruși și bieloruși, potrivit AFP și DPA, citate de News și Agerpres.

De la 1 septembrie, Finlanda va acorda turiștilor din Rusia doar 10% din volumul vizelor actuale, a anunțat marți guvernul finlandez, în semn de protest față de invazia Ucrainei de către Rusia.

„Vizele turistice nu vor fi oprite complet, dar numărul lor va scădea în mod semnificativ”, a anunţat Ministrul Finlandez de Externe Pekka Haavisto.

Orele de deschidere pentru depunerea cererilor de vize urmează să fie reduse, ceea ce va conduce la o scădere a numărului cererilor, deoarece o reducere pur şi simplu a vizelor pe bază de naţionalitate nu este posibilă, potrivit lui Haavisto.

El a spus că se va acorda prioritate „altor tipuri de vize - pentru vizite la rude, contacte familiale, muncă şi studii”.

Citește și
Letonia - Rusia
Letonia declară Rusia ”stat terorist” şi cere Uniunii Europene să nu mai acorde ruşilor vize turistice, de muncă şi de studii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Finlanda soluționează acum aproape 1.000 de cereri de vize pe zi din Rusia

Finlanda soluţionează în prezent în jur de 1.000 de cereri de vize pe zi din Rusia, a mai spus Haavisto la televiziunea YLE.

Țara va analiza, totodată, posibilitatea unei categorii specifice de vize umanitare, care „ar putea să le ușureze mult situația jurnaliştilor sau persoanelor care lucrează în ONG-uri”.

Haavisto a mai spus că susține oprirea Acordului european de facilitare a vizelor cu Rusia, lucru care ar putea scumpi vizele turistice de la 35 la 80 de euro.

Numărul turiștilor ruși care călătoresc în Finlanda a crescut continuu începând cu 15 iulie, după ce Rusia a ridicat restricțiile pentru pandemia Covid-19, lucru criticat chiar de premierul finlandez Sanna Marin, care a spus că rușii nu ar trebui să intre „în Europa”, în timp ce „Rusia omoară oameni în Ucraina”.

Ce reguli stricte vrea să implementeze Letonia în ceea ce privește vizele pentru ruși și bieloruși

Și Letonia intenționează să implementeze reguli mai stricte pentru ruși și bieloruși. Prim-ministrul Krisjanis Karins a spus marți că permisele de ședere temporară pentru cetățenii celor două țări „în general nu vor mai fi reînnoite în viitor”, adăugând: „Vor fi nişte excepţii rare”.

Ministrul de interne Kristaps Eklons a sugerat că permisele de rezidenţă permanentă pentru membri de familie, de exemplu, ar trebui eliberate numai după ce ei au trecut cu succes un test de limba letonă.

Deciziile finale în legătură cu noile reguli pentru permisele de ședere vor fi luate de guvern în următoarele săptămâni.

Letonia a suspendat deja acordarea permiselor de şedere pentru ruşi şi belaruşi ca reacţie la invazia Ucrainei de către Rusia şi a revocat aproape 1.000 de permise. Peste 9.000 de ruși au permise de ședere temporară în Letonia și alți 37.000 au permise de rezidență permanentă, conform autorității de migrație.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 174. Zelenski îndeamnă Rusia să se retragă imediat de la centrala nucleară Zaporojie

zaporojie, zelenski
Volodimir Zelenski cere lumii să „arate putere” după bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele catastrofei de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente în apropiere.

vladimir putin, afp
Vladimir Putin anunță că Rusia este pregătită să ofere arme aliaților săi din Africa și America de Sud

Noi tiruri de artilerie au fost înregistrate aseară la Zaporojie, iar Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru exploziile din perimetrul centralei nucleare.

nave, rusia
Flota rusă din Marea Neagră sprijină în continuare ofensiva terestră din Ucraina. Ce fel de arme folosește

Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat, marţi, Ministerul Apărării britanic.

bayraktar
Cerere uriașă pentru temutele drone Bayraktar TB2. Producătorul turc are o listă de așteptare de trei ani | GALERIE FOTO

Baykar, celebrul producător turc de drone care a furnizat vehicule aeriene fără pilot la bord folosite de Ucraina împotriva invaziei rusești, spune că cererea a crescut atât de mult încât are o listă de așteptare de trei ani.

crimeea
Explozie la un depozit de muniţie dintr-o bază militară rusă din Peninsula Crimeea: Doi civili au murit | VIDEO

Un depozit de muniţie a explodat, marţi dimineaţa, la o bază militară rusă din Peninsula Crimeea, peninsula anexată de Rusia, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

 

serghei soigu, rusia, nuclear
Serghei Şoigu anunță că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, în timpul unui discurs la conferinţa internaţională de securitate de la Moscova, că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.

vladimir putin, rusia
Vladimir Putin: Ţările occidentale vor să extindă "sistemul de tip NATO" şi în Asia-Pacific

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marţi, că ţările occidentale încearcă să extindă ''sistemul de tip NATO'' şi în regiunea Asia-Pacific.

centrala nucleara Zaporojie, Ucraina
Misiunea agenţiei nucleare a ONU pentru a analiza activitatea la centrala nucleară Zaporojie, împiedicată de Rusia

Au fost noi explozii, marți dimineață, în Crimeea, la o bază militară rusă. Deocamdată, Ucraina nu a confirmat că s-ar afla în spatele atacului.

centrala nucleara Zaporojie, Ucraina
Rusia anunţă bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie

Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene au bombardat oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters, scrie Agerpres. 

Antonio Guterres si Erdogan
Antonio Guterres și Erdogan merg în Ucraina. Se vor întâlni cu Zelenski

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
O fană care a arătat steagul Ucrainei la un meci de tenis dintre două jucătoare ruse a fost dată afară. VIDEO
O fană care a arătat steagul Ucrainei la un meci de tenis dintre două jucătoare ruse a fost dată afară. VIDEO

O spectatoare la Cincinnati Open a fost forțată să părăsească un meci dintre două jucătoare din Rusia, după ce a ridicat steagul ucrainean.

Letonia declară Rusia ”stat terorist” şi cere Uniunii Europene să nu mai acorde ruşilor vize turistice, de muncă şi de studii
Letonia declară Rusia ”stat terorist” şi cere Uniunii Europene să nu mai acorde ruşilor vize turistice, de muncă şi de studii

Parlamentul leton a adoptat o declaraţie în care califică Rusia drept ”stat terorist”, în contextul în care Letonia susţine puternic Ucraina, inclusiv militar, în urma invaziei ruse, relatează RFI.

Letonia va reintroduce obligativitatea serviciului militar
Letonia va reintroduce obligativitatea serviciului militar

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunţat, marţi, reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în contextul tensiunilor în creştere cu Rusia venică şi al războiului din Ucraina, relatează AFP.

 

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.