Festivalul de Film de la Veneția s-a deschis cu filmul „Comandante”. De ce nu participă și actori de peste Ocean
Festivalul de la Veneția s-a deschis cu filmul „Comandante”, care aduce un omagiu eroismului italian, dar pe care unii critici îl demolează.
După o gală de deschidere săracă în vedete, evenimentul promite măcar joi seară, când sunt așteptați pe covorul roșu americanii Adam Driver, Patrick Dempsey și Michael Mann, realizatorii filmul „Ferrari”, care concurează pentru Leul de Aur.
Din cauza grevei de la Hollywood, a fost o paradă aproape exclusiv autohtonă, fară superstaruri de peste Ocean.
Mostra de la Veneția s-a deschis cu proiecția filmului „Comandante”, selectat în competiția oficială. Pelicula reconstituie un incident din bătălia pentru Atlantic, din 1940, când un submarin italian a scufundat nava comercială belgiană Kabalo. Comandantul submarinului a decis să nu se supună ordinelor, salvând echipajul de pe Kabalo.
Edoardo De Angelis, regizor, scenarist și producător, despre Salvatore Todaro și despre ce înseamnă să fii italian: „Soldatul italian, care a scufundat nava inamicului, dar a salvat echipajul. Celor care l-au întrebat de ce le-a răspuns 'Pentru că suntem italieni'. Mi se pare o poveste emblematică despre tărie, dar și despre ce înseamnă să fii italian”.
Comandantul Salvatore Todaro i-a adus pe cei 26 de membri ai echipajului belgian într-un submarin deja supraaglomerat. Ca să reușească să ajungă la liman, a fost nevoit să navigheze la suprafață, fiind astfel vizibil pentru inamici.
În altă ordine de idei, în declarațiile făcute presei, președintele juriului a atras atenția asupra dublei greve, prin care actorii şi scenariştii americani solicită reglementarea utilizării programelor de inteligenţă artificială şi salarii mai mari, în contextul prevalenţei serviciilor de streaming.
Damien Chazelle, președintele juriului Festivalului Internațional de Film de la Veneția: „Există ideea elementară că fiecare piesă de artă are valoare în sine, nu e doar 'conținut', de la o vreme, conceptul favorit la Hollywood, de încărcat pe o platformă. Ideea asta s-a erodat semnificativ în ultimii zece ani. Sunt multe subiecte în discuție legate de greva de la Hollywood, dar, pentru mine, asta e problema principală. Și totul se reduce la a plăti oamenii pentru fiecare piesă de artă creată. Să găsim o cale să revenim la acesta concepție. Arta mai presus de conținut”.
Damian Chazelle, autor al unor filme precum „Babylon” ori „Laland”, care i-a și adus un Oscar pentru regie la numai 32 de ani, a mărturisit că va avea de jurizat și filme ale unor cineaști pe care îi admiră de copil, și s-a declarat onorat să conducă juriul celui mai vechi festival de film din Europa.
Damien Chazelle, președintele juriului Festivalului Internațional de Film de la Veneția: „Veneția are ceva particular, care trimite natural la ideea de cinema, filmul ca vis... Un oraș care există și nu există. Sigur că Veneția e reală, dar o anumită calitate intangibilă a ei o face deosebit de potrivită pentru cinema”.