FBI, acuzat ca a organizat intalniri de "prietenie" cu grupuri religioase, ca sa le spioneze
FBI a spionat grupuri religioase, in special musulmane, in cadrul unor intalniri destinate, in principiu, ameliorarii relatiilor intercomunitare, a acuzat joi ACLU, o influenta asociatie americana de aparare a drepturilor civile.
Politia federala (FBI) si-a depasit atributiile si a tradat increderea acestor grupuri, care au acceptat aceste intalniri, afirma American Civil Liberties Union (ACLU, Uniunea Americana pentru Libertati Civile) intr-un raport bazat pe documente obtinute in cadrul legii privind accesul liber la informatii.
"FBI a utilizat in mod ilegal programele sale de contact cu comunitati (religioase) pentru a colecta in secret si a stoca informatii (...) in scopuri informative", precizeaza organizatia nonguvernamentala (ONG).
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Politia federala a respins, intrebata in acest sens de AFP, acuzatiile, afirmand ca informatiile culese nu sunt utilizate in scopuri operationale.
ACLU mentioneaza in raportul sau note redactate de agenti FBI care au asistat la ceremonii de ramadan, la San Francisco, in cadrul unuia dintre aceste programe organizate impreuna cu o moschee, in 2007 si 2008.
Agentii au notat numele participantilor si declaratiile lor. In 2008, ei au notat inclusiv cum sa contacteze aceste persoane, opiniile lor si organizatiile din care fac parte. In 2009, continua ACLU, filiala FBI din San Jose (California) a relevat, de asemenea, opinii si parcursul a trei lideri si membri ai comunitatii, in cursul unei intalniri organizata de comunitatea asiriana (crestini din Orientul Mijlociu).
Iar in 2007, intr-o intalnire cu 50 de persoane reprezentand 27 de organizatii, organizata intr-o moschee din San Jose, politia federala a notat numele fiecarei persoane si organizatie din care face parte si a analizat datele demografice culese.
"Increderea pe care aceste programe incearca sa o creeze este subminata atunci cand FBI le utilizeaza cu scopul de a culege informatii despre comunitati religioase si organizatii cu care se intalnesc agentii sai", a denuntat Michael German, un fost agent FBI care lucreaza pentru ACLU.
"Politia federala ar trebui sa fie onesta asupra informatiilor culese in cursul acestor intalniri si sa nu le stocheze pe cele care nu au fost colectate cu respectarea regulilor", a adaugat el. Intr-un comunicat in care respinge aceste acuzatii, FBI a precizat ca "politica in vigoare cere sa fie mentinuta o separare intre aceste intalniri si activitatile operationale, existand mai multe dispozitii care asigura ca lucrurile asa stau".
ACLU a depus, anterior, o plangere in California, afirmand ca FBI a platit un informator insarcinat cu spionarea moscheilor din acest stat.
Potrivit unor informatii de presa, politia din New York ar fi efectuat, de asemenea, operatiuni in domeniul informatiilor in moschei, interceptand predici si declaratii ale credinciosilor.