FBI a dezvăluit ce a făcut atacatorul înainte de carnagiul din New Orleans. Care era, de fapt, planul inițial
Autorul masacrului din New Orleans a fost un „lup singuratic” inspirat de ideologia extremistă a grupării Stat Islamic, după cum arată informațiile făcute publice până acum.
Fostul militar, musulman din naștere, nu participa la rugăciunile de la moscheea din Houston - orașul în care locuia.
În plus, este descris de rude și cunoștințe drept o persoană calmă, care nu dădea semne că s-ar fi radicalizat.
14 oameni au murit după ce individul a intrat cu o camionetă în mulțime. A 15-a victimă este atacatorul, care a fost împușcat de polițiști.
Atenție, urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional.
FBI a dezvăluit ce a făcut atacatorul înainte de carnagiul din noaptea dintre ani.
Christopher Raia, director adjunct al FBI: „Jabbar a preluat camioneta închiriată în orașul Houston, din Texas, pe 30 decembrie. A condus mașina din Houston la New Orleans, unde a ajuns în seara zilei de 31 decembrie”.
În tot acest timp, individul a postat pe o rețea de socializare mai multe clipuri în care își anunța susținerea pentru gruparea teroristă Stat Islamic.
Christopher Raia, director adjunct al FBI: „Cinci clipuri au fost postate pe contul de Facebook al lui Jabbar. Primul a fost postat la ora 1:29 și ultimul la ora 3:02. În primul clip, Jabbar explică faptul că inițial plănuia să-și rănească familia și prietenii, însă i-a fost teamă că, în relatări, presa nu se va axa, citez, pe `războiul dintre musulmani și cei de alte credințe`. În plus, a specificat faptul că s-a alăturat grupării Stat Islamic înainte de începutul verii. Și-a prezentat și testamentul”.
Anchetatorii spun că bărbatul nu a avut complici. Tot el a fost cel care a amplasat două dispozitive explozive în zona pe care o viza - înainte de a intra cu mașina în mulțime. Nu a apucat să le detoneze pentru că a fost ucis de polițiști.
Christopher Raia, director adjunct al FBI: „Tehnicienii pirotehniști FBI au recuperat două dispozitive explozive improvizate în genți frigorifice”.
Atacatorul avea 42 de ani și era cetățean american, născut în Texas și veteran din armată, fiind specialist IT și în resurse umane. Potrivit anchetatorilor, în 2009 a fost detașat în Afganistan. Individul a avut o viață de familie tumultoasă. A divorțat de două ori și fusese dat în judecată pentru că nu plătise pensie alimentară.
Printre victimele identificate se numără un fost star al fotbalului american, de la Universitatea Princeton.
Jack Bech, fratele unui tânăr ucis: „A fost prietenul meu cel mai bun și modelul meu în viață. Ieri a fost cea mai grea zi din viața mea. Toate zilele de acum înainte vor fi grele fiindcă nu voi mai putea să vorbesc cu el”.
Și-au găsit sfârșitul și tatăl a doi copii, o tânără de 18 ani care abia începuse școala de asistente medicale și un student de la Universitatea Alabama.
Joi, strada pe care a avut loc atacul a fost redeschisă traficului.
Anne Kirckpatrick, poliția din New Orleans: „Oamenii nu au murit degeaba. New Orleans va fi (după acest atac) un oraș mai sigur. Iar Statele Unite vor fi o țară mai sigură”.
În momentul masacrului, barierele de metal menite să oprească accesul în zona pietonală erau nefuncționale. Atacatorul a urcat pe trotuar pentru a ocoli sistemul temporar care bloca intrarea. Autoritățile au anunțat că vor amplasa bariere mai solide și mai eficiente înainte ca orașul să găzduiască finala Super Bowl, în februarie, și defilările Mardi Gras - organizate începând de săptămâna viitoare, până la începutul lui martie.