Extremistii din Siria si Irak, tradati de retelele de socializare. Cum au fost inlocuiti spionii de Twitter si Facebook
Sute de tineri occidentali s-au dus in ultimii ani sa lupte in Siria sau Irak. Dar au luat cu ei obiceiurile de acasa si sunt foarte prezenti pe retelele de socializare.
Poate ca scopul lor e de a face propaganda, dar informatiile pe care le dezvaluie astfel sunt extrem de pretioase pentru autoritati. Le spun ce fel de arme au extremistii, cat de pregatiti sunt si alte detalii care altadata nu puteau fi obtinute decat spionandu-i in mod direct.
De la declansarea conflictului din Siria, in urma cu trei ani, 12.000 de straini s-au alaturat combatantilor, iar o cincime dintre ei sunt occidentali. Multi sunt activi pe internet, laudandu-se cu ispravile de lupta si publicand fotografii cu atrocitatile comise.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Shiraz Maher, analist: ''I-am cautat pe Twitter, Instagram, Facebook, pe toate relele de socializare si am inceput sa le reconstituim profilul tuturor celor care s-au dus acolo''.
Centrul international pentru studiul radicalizarii din Londra stie multe despre unii dintre ei.
Joseph Carter, analist: ''Aflam ce fel de arme folosesc, ce dotari au. Inainte trebuia sa ai spioni pe teren, acum poti sa afli asemenea lucruri de pe Twitter''.
Tot prin intermediul retelelor de socializare, analistii au reusit si sa intre in legatura cu unii dintre militanti.
Shiraz Maher, analist: ''L-am intrebat cu cati oameni este. Mi-a spus ca e cu 80. L-am intrebat daca toti sunt britanici, a spus ca 30 dintre ei sunt''.
Dupa uciderea jurnalistului american James Foley, centrul de la Londra a cautat in baza sa de date, dar n-a gasit pe nimeni care sa se potriveasca descrierii celui care l-a ucis pe Foley. Dar, chiar daca ar fi identificat, nu exista nicio garantie ca ucigasul va ajunge vreodata in fata justitiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: siria, irak, retea de socializare, extremism,
Dată publicare:
28-08-2014 08:41