Statele Unite au inceput zborurile de recunoastere deasupra Siriei. Care ar putea fi urmarile unei astfel de decizii
Masura Statelor Unite deschide calea unor raiduri aeriene impotriva pozitiilor detinute de jihadistii din Statul Islamic.
Barack Obama s-a opus mult timp implicarii in razboiul civil din Siria, dar criza a luat o turnura alarmanta dupa decapitarea jurnalistului american James Foley.
Eficienta bombardamentelor americane asupra pozitiilor detinute de islamisti in Irak ramane inca de dovedit. Cert este ca in Siria, jihadisti isi extind controlul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Nu exista vreun plan pentru discutii aprofundate cu guvernul Assad despre ce ar urma sa facem ori sa nu facem in Siria", a spus John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului.
Dilema este reala, intrucat eventuale bombardamente americane in Siria ar putea avea drept consecinta nedorita consolidarea regimului Assad.
Intre timp, gruparea Statul Islamic devine tot mai amenintatoare. Jihadistii atrag lunar peste 6.000 de noi membri, proveniti din 83 de state. Multi dintre ei sunt occidentali, recrutati din Marea Britanie, Franta, Germania si Statele Unite.
"Ma numesc Moner, sunt din America...", spune unul dintre ei. Nascut si crescut in Florida, Moner Mohammad Abu-Salha a devenit primul kamikaze american care s-a aruncat in aer la un punct de control din Siria.
Recrutarile se fac printr-o propaganda agresiva pe retelele de socializare ori in publicatii online in limba engleza. Este tintita grupa de varsta 15-25 de ani, iar noii recruti primesc din primul moment masini, arme si bani. Un alt segment vizat il reprezinta femeile.
"Femeile din Vest vin cu pasapoartale lor occidentale si nu trezesc suspiciuni cand calatoresc", a explicat Mia Bloom, experta in terorism.
Banii nu sunt deloc o problema pentru cei din Statul Islamic. Au fonduri proprii, pe langa donatiile generoase ale unor simpatizanti din Qatar ori Arabia Saudita, jihadistii.
"....dispun de uriase surse de finantare in Irak si Siria, controleaza sonde de petrol, percep taxe de protectie de la micii afaceristi", a spus Richard Barrett, Agentie privata de informatii.
Eventuala intoarcere in tarile de origine a celor convertiti la Islamul radical le da cosmaruri liderilor occidentali.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, siria, terorism, violente, barack obama, James Foley,
Dată publicare:
27-08-2014 20:24