Expoziție de obiecte de mobilier gonflabile, organizată într-un muzeu din Malaga
O mișcare artistică din anii '60 i-a sedus pe tinerii arhitecți aflați în căutare de spații și forme noi. Așa au apărut arhitectură și designul gonflabile.
Iar obiecte din acea perioadă au fost adunate și expuse la un muzeu din Malaga.
În anii '60 şi '70, obiectele gonflabile putea fi întâlnite nu doar pe plajă sau în locurile de joacă. Erau şi piese de mobilier sau design - interior și exterior. Fără muchii şi unghiuri ascuţite, în culori vii ori transparente, "pernele de aer", în cele mai diferite forme, folosite în scop utilitar ori pentru decor, au stârnit o adevărată mânie în acea perioadă.
"Este o expoziție despre aer, dar aerul ca material de construcție. Nu avem pietre, cărămizi, nici lemn. Arhitectura expusă aici este făcută cu aer. Din perspectiva arhitecturii, aceste obiecte gonflabile puteau fi dispuse oriunde prin oraș, sau chiar sus pe case", explică Valentina Moimaș, organizatorul expoziției.
Obiectele gonflabile au acaparat paginile revistelor de arhitectură, dar şi publicaţiile populare le acordau atenţie. Apoi au cucerit peisajul stradal, casele, grădinile, fără să mai punem la socoteală piscinele sau plajele.
"Vorbim despre momentul visării, dorința de schimbare, utopie. Din perspectiva arhitecturii, toate acestea se manifestă în interesul pentru construirea unor spații noi. O construcție cumva organică, în același timp rapidă, funcțională și ieftină. Nu este o expoziție despre un artist sau arhitect anume, ci o expoziție a unei perioade de timp, și visurilor de atunci", a precizat Jose Maria Luna, directorul Centrului Pompidou din Malaga.
Mișcarea artistică a pornit de la baloanele cu aer cald ale fraţilor Montgolfier şi structurile susţinute de presiunea internă a aerului imaginate de Frederick William Lanchester.
Apoi, în timpul celui de al doilea Război Mondial, britanicii şi americanii au folosit un veritabil arsenal de invenţii gonflabile, de la costume de protecţie şi veste de salvare, până la poduri ori baricade.
Mai târziu, în anii '60, artiştii rebeli au căutat noi căi de exprimare cu ajutorul plasticului moale umflat cu aer. Şi i-au inspirat pe tinerii arhitecţi şi designeri, seduşi, la rândul lor, de acest "material de construcţie".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!