Roboții vor putea înlocui oamenii în meseriile de risc. Cum pot fi controlați


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 08:28
Categorie: iLikeIT

Roboții fac în locul omului munca fizică sau munca în condiții periculoase. Ne arată cum se descurcă la summitul mondial al roboților, o expoziție deschisă la Tokyo, până duminică, la care participă peste 90 de companii și organizații din domeniu.

Un droid prietenos salută vizitatorii la summitul mondial al roboţilor. Probabil că puţini îşi dau seama că este controlat de la distanţă, de un expozant, prin intermediul căştii speciale pe care o poartă. Scopul summitul de la Tokyo este "promovarea unei lumi în care roboţii și oamenii trăiesc şi muncesc împreună, cu succes".

Mulţi roboţi, ca acest droid umanoid, sunt creaţi să facă munca grea şi periculoasă în locul oamenilor. Poate să-şi creeze singur o hartă 3D a mediului, pe baza căreia îşi stabileşte deplasarea. Se descurcă chiar şi pe lumină foarte slabă şi chiar dacă obiectele pe care le transportă îi blochează senzorii de vedere.

Sper să utilizăm acest gen de roboți în locul oamenilor în domenii precum construcția de avioane, acces sau construcția de nave maritime”, explică Kenji Kaneko, Institutul pentru Tehnologie Avansată, Tokyo.

Acest robot, detaşat parcă din filmele SF Transformers, nu munceşte "de capul lui". Este controlat de la distanţa de un operator care are control complet asupra mişcărilor lui. Prin intermediu unei căşti de realitate virtuală, operatorul poate vedea exact ce "vede" robotul la locul de muncă.

Prin abilități precum putere, viteză, dexteritate și inteligență, acești roboți pot duce la bun sfârșit orice sarcină care li se încredințează”, explică Kenji Kaneko.

Alte companii dezvoltă așa numitele exo-schelete - supranumite uneori şi "salopete cu muşchi". Cei care le îmbracă pot ridica obiecte foarte grele. Secretul forţei sporite este dat de aerul comprimat care umple costumul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!