Expertii avertizeaza: "Pana in anul 2030, pretul alimentelor la nivel mondial se va dubla"

Dată publicare: 31-05-2011 10:59
Dată actualizare: 06-10-2012 09:46


Saracie

Un raport al confederatiei Oxfam, citat de BBC, trage un semnal de alarma in privinta preturilor la alimentelor de baza. Specialistii sustin ca acestea se vor dubla in aproximativ 20 de ani, daca liderii mondiali nu vor lua masuri.

Oxfam este o confederatie mondiala, formata din 15 organizatii care lucreaza impreuna in 98 de tari, alaturi de alti parteneri si "aliati" din lumea intreaga, "care lupta impotriva saraciei si nedreptatii".

Aceasta confederatie a lansat un raport in care trage un serios semnal de alarma in privinta preturilor la alimentele de baza. Acestea vor ajunge la un nivel de 120 % si 180 % fata de costurile actuale, pana in 2030, daca liderii mondiali nu vor lua masuri pentru reformarea sistemului global de alimentatie.

 Una dintre principalele cauze o reprezinta schimbarile climatice.

"Sistemul de alimentatie trebuie refacut, daca vrem sa depasim provocarile din ce in ce mai mari ale schimbarilor climatice, care influenteaza preturile alimentelor si sunt in legatura directa cu deficitul de pamant, apa si energie" - a declarat presedintele executiv al Oxfam, Barbara Stocking, citata de BBC.

In acest raport, Oxfam pune accentul si pe "bresele de securitate" din sistemul alimentar, care creeaza deja, oamenilor, probleme mari. Iata doar cateva dintre acestea:

-► Guatemala - 865.000 de oameni risca sa moara de foame, din cauza statului care nu vrea sa investeasca in micii fermieri, care sunt dependenti de hrana importata, sutin organizatiile de caritate.

-► India - oamenii cheltuie de doua ori mai mult decat venitul lor pe hrana, in comparatie cu rezidentii din Marea Britanie, platind echivalentul a 10 lire sterline pe lapte si 6 lire sterline pe kilogramul de orez.

-► Azerbaijan - productia de grau a cazut cu 33 % anul trecut, din cauza climei, fortand aceasta tara sa importe grane din Rusia si Kazahstan. Preturile la alimente au fost cu 20 % mai mari in decembrie 2010, comparativ cu perioada similara din 2009.

-► Estul Africii - opt milioane de oameni sufera de foame, din cauza secetei, cei mai afectati fiind copiii si femeile

 Banca Mondiala a avertizat, de asemenea, ca majorarea preturilor alimentelor creste riscul ca milioane de oameni sa se confrunte cu saracia. In luna aprilie, s-a afirmat ca preturile alimentelor au fost mai mari cu 36 % decat in 2010, din cauza evenimentelor din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Oxfam avertizeaza natiunile ca trebuie sa cada de acord asupra unor noi reguli de guvernare a pietei alimentare mondiale, pentru a preveni infometarea populatiei sarace.


Mancarea va deveni un lux. Alimentele se scumpesc din nou

Siguranta alimentara, prioritate in China. Ce pedepse risca cei care incalca regulile

Se ieftineste painea. Rusia anunta ca va incepe sa vanda din nou cereale

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO