Economia mondiala este la un soc distanta de o criza alimentara de amploare

Ultima actualizare: 16-07-2012 00:26
Robert Zoellick

Economia mondiala este la numai "un soc distanta" de o criza de amploare a aprovizionarii si preturilor la alimente, a declarat presedintele Bancii Mondiale.

Lumea amenintata de criza alimentara. Banca Mondiala: Opriti saracia

Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborat sub pragul saraciei din cauza preturilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei, a adaugat el. Indicele preturilor la alimente calculat de Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat o crstere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar in februarie a atins un nivel record.

"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare. In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.

Penuria de grau, porumb si orez, principala cauza a scumpirii alimentelor

Seful BM se opune interzicerii exporturilor, practica folosita de unele state pentru a mentine, artificial, preturile scazute. Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultiva in acest an agricol cea mai redusa suprafata din ultimii patru ani, dupa ce sostarea exporturilor de catre guvern a pastrat preturile scazute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO