Siguranta alimentara, prioritate in China. Ce pedepse risca cei care incalca regulile
Lumea intreaga isi face tot mai multe griji despre siguranta alimentelor. China vrea sa dea un exemplu si sa transmita un mesaj clar: cu sanatatea oamenilor nu e de glumit. In consecinta, a introdus pedeapsa cu moartea in acest domeniu.
In urma unui val de scandaluri recente, cea mai inalta instanta a Chinei a ordonat judecatarilor din toata tara sa aplice pedepse mult mai aspre, inclusiv pedeapsa cu moartea, pentru persoanele condamnate de incalcare a regulilor de siguranta alimentara.
CNN scrie ca in acest weekend Curtea Suprema a Poporului a declarat, in cazurile in care oamenii mor din cauza incalcarilor sigurantei alimentare, suspectii condamnati ar trebui sa moara.
Curtea a cerut de asemenea si pedepse mai aspre pentru oficialii guvernamentali gasiti vinovati ca ar proteja anumite nereguli, clanuri sau interese care sa incalce siguranta alimentara.
De la laptele indoit cu melamina, la porcii hraniti cu medicamente pentru imbunatatirea performantelor si pana la pepenii verzi care explodau din cauza ingrasamintelor care le stimulau cresterea. Toate aceste scandaluri i-au scandalizat in primul rand pe consumatorii chinezi, dar au stirbit si anumite relatii de comert extern ale Chinei.
Din septembrie pana acum instantele au condamnat 106 persoane, acuzate de incalcarea sigurantei alimentare, inclusiv doua care au primit inchisoare pe viata - in scandalul laptelui cu melamina.
Pedeapsa cu moarte pentru o astfel de infractiune este insa prea mult, sustin organizatiile internationala care apara drepturile omului. Potrivit Amnesty International, China executa mai multi oameni decat toate celelalte tari la un loc. Nu exista cifre oficiale a celor care au primit pedeapsa cu moartea, dar se estimeaza ca in ultimul an ar fi vorba despre mii de oameni.
Numarul de executii in toata lumea, in 2010, a fost de 527.
Sursa: CNN
Etichete: China, pedeapsa cu moartea, siguranta alimentara,
Dată publicare:
30-05-2011 20:17