Experți în armament: Dronele rusești fabricate în Iran se bazează pe o tehnologie europeană furată în urmă cu 17 ani
Dronele pe care Rusia le folosește în Ucraina se bazează pe o tehnologie furată, susțin experții în armament.
Dronele fabricate de Iran și folosite de Rusia în Ucraina au la bază tehnologie germană care a fost furată de Iran în urmă cu 17 ani, potrivit experților în armament.
Grupul Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, care urmărește livrările de arme din întreaga lume, a arătat într-un raport publicat luna aceasta că dronele Shahed-136 ale Iranului folosesc motoare bazate pe tehnologie furată din Germania în 2006.
Rusia a folosit dronele pentru a distruge clădiri și a ucide civili în Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, precum și pentru a distruge infrastructura energetică a țării.
CAR a examinat motoarele dronelor recuperate în Ucraina și a găsit marcaje aparținând companiei iraniene Mado. Experții spun că asta dovedește pentru prima dată că Mado este "într-adevăr producătorul motoarelor" găsite în dronele Shahed-136 folosite împotriva Ucrainei.
Grupul a făcut apoi legătura între motoarele Mado și tehnologia germană furată în 2006. Se pare că motorul MD-500 al companiei este „probabil o copie" a unui motor german furat în 2006, numit Limbach L-550.
De asemenea, grupul a afirmat că experții sunt de părere că alte modele Mado par să fie copii ale tehnologiei europene. De asemenea, numerele de serie de pe piesele motoarelor dronelor găsite în Ucraina fie au fost șterse, fie au fost înlocuite cu numere de serie noi - ceea ce ar ajuta la ascunderea originii lor.
„Aceste modificări i-au împiedicat pe anchetatori să identifice rețelele de achiziție care facilitează furnizarea internațională de componente cheie în Iran", a declarat CAR.
Constatările CAR au fost raportate pentru prima dată de CNN.
Rusia folosește de luni de zile drone fabricate în Iran în Ucraina
Inițial, Iranul a negat orice implicare, iar apoi a recunoscut că dronele țării au fost folosite de Rusia - dar numai cele pe care le-a trimis înainte ca Rusia să lanseze invazia din Ucraina din februarie 2022.
Guvernele occidentale au contestat această afirmație, SUA afirmând că Iranul a trimis, de asemenea, operatori de drone în Rusia pentru a-și antrena forțele.
Rusia a apelat la Iran pentru arme după ce propria capacitate de producție a țării devenit limitată.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a declarat în noiembrie că Iranul a dat Rusiei sute de drone și că Rusia se baza pe Iran pentru armele folosite în războiul din Ucraina, deoarece țara a fost izolată pe plan internațional.
SUA și UE au sancționat companii și persoane fizice iraniene ca răspuns la furnizarea de drone.