Drona americană care a fost lovită de Rusia decolase din România. Un oficial SUA susține că nu avea arme
Un oficial militar american de rang înalt, citat de New York Times, a declarat că drona americană MQ-9, care a fost doborâtă în Marea Neagră, decolase de la o bază din România în cursul dimineții pentru o misiune de recunoaștere.
Dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, însă această aeronavă era neînarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de două avioane rusești, a precizat oficialul.
Reaper, care zboară la o înălțime de aproximativ 7,6 kilometri, are camere sofisticate și alți senzori care pot vedea în Crimeea controlată de Rusia, atunci când se află în spațiul aerian internațional - aceasta fiind o misiune obișnuită, a spus oficialul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce s-a întâmplat cu drona americană
Avioanele de război rusești, mult mai rapide, au trecut în mod repetat în jurul Reaper-ului cu elice și au aruncat combustibil pe acesta, încercând probabil să îi murdărească camerele sau să îi strice senzorii, a declarat oficialul.
Avariile produse de ruși au forțat comandamentul american să ia decizia de a o doborî în apele internaționale din Marea Neagră.
Episodul i-a uimit pe oficialii militari americani, care urmăreau toată scena în acel moment prin intermediul unei transmisii video realizată chiar din dronă, de la Baza Aeriană Ramstein din Germania.
Potrivit New York Times, oficiali americani de rang înalt sunt îngrijorați de mai multe luni de zile că un astfel de incident deasupra Mării Negre, inclusiv o eroare de comunicare, ar putea duce la o confruntare militară.
Daună totală
Rusia a negat că ar fi avut loc o coliziune, afirmând că propriile manevre ale dronei au cauzat prăbușirea acesteia.
Dacă se confirmă coliziunea, ar fi primul contact fizic cunoscut între armatele celor două națiuni, ca urmare a războiului din Ucraina.
Aeronava americană, o dronă de supraveghere MQ-9, efectua "operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional", potrivit generalului James B. Hecker, din cadrul Forțelor Aeriene americane.
Oficialii au mai declarat că a fost o "pierdere totală".
Ministerul rus al Apărării a oferit o variantă alternativă, spunând că forțele sale aeriene au trimis avioane de luptă pentru a identifica drona, care apoi a executat manevre bruște care au trimis-o într-un zbor neghidat, ceea ce a făcut-o să piardă altitudine și să se lovească de apă.
John F. Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că au existat "interceptări" similare ale avioanelor rusești în ultimele săptămâni, calificând astfel de confruntări la mare altitudine între Rusia și Statele Unite drept "un eveniment neobișnuit", dar a spus că această coliziune a fost "unică" - prima care a avut ca rezultat "împroșcarea uneia dintre dronele noastre" - și a calificat comportamentul rușilor drept "nesigur și neprofesionist".
Confruntarea a avut loc în jurul orei 7:03 a.m., ora Europei Centrale, și a implicat două avioane de luptă rusești Su-27 și o dronă MQ-9 Reaper, potrivit oficialilor americani. Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, a sporit tensiunile dintre Moscova și Washington și a transformat Marea Neagră, dominată de marina rusă, într-o zonă de luptă efectivă.
Coliziunea a avut loc în timp ce forțele rusești bombardau orașele și satele ucrainene de pe malul vestic al râului Dnipro, în sudul regiunii Kherson.
Atacurile pot fi un semn că Rusia încearcă să interfereze cu pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană în sud, despre care înalți lideri militari și politici ucraineni spun că va începe până în această vară.