Expert german: Urmează un al doilea val de coronavirus în toamnă, dacă granițele vor fi deschise
Un al doilea val de coronavirus va apărea în toamnă, însă intensitatea sa nu poate fi determinată, a declarat Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucu COVID-19 în Germania, într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe”, a declarat Tobias Welte, care precizează că acest al doilea val nu va putea fi prevenit, deoarece șansele de a găsi un vaccin până atunci sunt minime.
Vremea rece și umiditatea scăzută sunt factori care pot duce la răspândirea accentuată a virusului în sezonul rece, la fel cum este și timpul petrecut în interior în această perioadă, mai explică expertul german.
”Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea- vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică-, pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp”, a mai declarat el.
Tobias Welte spune că nu crede în revenirea la o carantină totală în cazul apariției unui al doilea val de Covid-19. În schimb, Welte spune că vor trebui luate măsuri pntru protejarea categoriilor expuse riscului de a muri. „Deci avem nevoie de măsuri speciale pentru cei în vârstă”, a explicat profesorul.
”Restricții de contact pentru persoanele în vârstă, în special în casele de bătrâni, în unitățile de îngrijire de lungă durată. Cred că distanțarea socială este foarte importantă. Și am încredere în măști, chiar dacă nu ne plac, trebuie să trăim cu asta”, sunt măsurile care ar trebui luate, potrivit profesorului Tobias Welte.
De asemenea, el nu exclude varianta în care am putea avea mai mult de două valuri de coronavirus și dă exemplul gripei porcine, care a dispărut după trei ani de epidemie. „Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică – va fi un virus care se va adapta sistemului uman”, a mai adăugat el.