Expert american in securitate: Cum ar putea folosi teroristii din Statul Islamic EBOLA ca arma biologica
Statul Islamic sau alte organizatii teroriste ar putea folosi Ebola ca arma biologica, folosind oameni infectati care sa disemineze virusul prin intermediul sistemului international de transport aerian, a afirmat un expert american.
"Individul expus la virusul Ebola ar fi purtatorul", a declarat pentru Forbes capitanul Al Shimkus, profesor de Afaceri de Securitate Nationala la Naval War College din Statele Unite. "In contextul activitatii teroriste, nu este prea sofisticat sa se ajunga la urmatorul pas, pentru a folosi oameni ca purtatori" ai virusului, a explicat profesorul, care preda un curs privind razboaiele chimice si biologice.
Shimkus a precizat ca gruparea Stat Islamic ar putea trimite cativa agenti in regiunea din Africa de Vest afectata de epidemia de Ebola, pentru a se expune intentionat la virus, dupa care acestia ar putea interactiona cu cat mai multe persoane din tara vizata.Totusi, daca teroristii ar incerca sa raspandeasca Ebola in state occidentale ca SUA, Shimkus nu crede ca virusul s-ar inmulti exponential, deoarece sistemele de sanatate avansate sunt echipate, teoretic, pentru a identifica, izola si stopa virusul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Africa de Vest se confrunta cu cea mai grava epidemie de Ebola de la identificarea virusului in 1976, care s-a soldat cu 3.439 de morti din 7.478 de cazuri inregistrate in cinci tari (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) realizat la 1 octombrie si publicat vineri. Rata medie a mortalitatii in cazul Ebola este de 50 la suta, dar in lipsa unui tratament medical ar putea ajunge la 90 la suta, potrivit OMS. Febra hemoragica se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.
Bolnavul de Ebola din Texas se afla in stare foarte grava
Liberianul care a adus primul caz de Ebola in Statele Unite se afla in stare foarte grava, a anuntat sambata spitalul de la Dallas, in Texas (sud), unde pacientul este tratat incepand cu 28 septembrie, relateaza Mediafax, citand AFP."Thomas Eric Duncan este intr-o stare fosrte grava", a scris intr-un comunicat purtatorul de cuvant al centrului Texas Health Presbyterian Hospital. Potrivit acestui purtator de cuvant, starea de sanatate a liberianului bolnav de Ebola s-a agravat in ultimele ore.
Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fara a prezenta simptome. El a inceput sa se simta rau la 24 septembrie, dar abia dupa cateva zile a fost diagnosticat cu Ebola si plasat in carantina. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat in Statele Unite.Autoritatile sanitare americane au apreciat ca zece persoane prezinta un "risc ridicat" de a fi contaminate de catre barbatul care a contractat virusul Ebola in Liberia si a fost identificat tardiv in Statele Unite. In total, 50 de persoane au ramas sub supraveghere de vineri, in Texas, din cele 100 monitorizate initial.
Persoanele care prezinta risc ridicat fac parte din serviciul de sanatate si au intrat in contact cu Duncan din momentul in care bolnavul a inceput sa dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, pana cand a fost plasat in carantina, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmata la 30 septembrie.Parchetul din Dallas a anuntat sambata ca ia in considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liberianul care a adus primul caz de Ebola in Statele Unite, pentru atac agravat.