Barbatul care a adus primul caz de Ebola in SUA ar putea fi acuzat de atac agravat
Parchetul din Dallas ia in considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liberianul care a adus primul caz de Ebola in Statele Unite, pentru atac agravat.
Autoritatile din Statele Unite si Liberia investigheaza pentru a determina daca Thomas Eric Duncan stia ca a fost expus la virusul Ebola inainte de a calatori la Dallas, in Texas, potrivit Mediafax.
Daca se va descoperi ca stia, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat ca acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru ca a expus si alte persoane la virusul Ebola. "Luam in considerare posibilitatea ca el sa fi expus in mod constient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola", a afirmat procurorul Watkins.
"Am pus sub acuzare persoane care au expus in mod constient alti oameni la virusul HIV, ceea ce reprezinta un atac agravat", a adaugat el. Procurorul a precizat ca trebuie sa coopereze cu autoritatile federale americane si cu cele liberiene pentru a determina daca Duncan a comis o infractiune venind la Dallas desi era infectat cu virusul Ebola. De asemenea, trebuie vazut apoi ce masuri pot fi luate, pentru ca in cazul unei eventuale incarcerari ar putea fi expusi contaminarii si ceilalti detinuti.
"Daca aceasta persoana este arestata si tinuta la inchisoare, ar putea expune si celelalte persoane din inchisoare" la virusul Ebola, a conchis Watkins.
Americanii se tema de o epidemie de Ebola
din Statele Unite incearca sa opreasca raspandirea virusului Ebola pe pamant american. Au fost identificate 50 de persoane care au intrat in contact cu pacientul internat la Dallas, despre care se stie cu certitudine ca a fost infectat cu temutul virus. Toti cei 50 sunt monitorizati, iar zece prezinta "risc ridicat" si sunt supusi unor masuri speciale.
Echipe speciale au inceput decontaminarea unui apartament din Dallas, unde cel putin patru persoane au intrat in contact cu Thomas Eric Duncan, pacientul american infectat cu Ebola. Cand a sosit din Liberia, pe 20 septembrie, barbatul nu prezenta simptome. A fost diagnosticat tardiv si plasat in carantina abia dupa patru zile.
Membrii familiei lui Duncan - partenera acestuia, fiul ei si doi nepoti - sunt obligati sa ramana in casa, sub paza armata, inca doua saptamani. Echipa de decontaminare a strans cearsafuri, prosoape si haine pe care virusul putea supravietui.
Primul caz de Ebola diagnosticat pe pamant american e principala tema la TV, radio si pe retelele de socializare.
Printre cei care au intrat in contact cu bolnavul de Ebola s-ar numara si 5 copii care apoi s-au dus la scoala, iar unii parinti au intrat in panica.
"Mi-e teama ca s-ar putea raspandi boala, copiii merg la scoala, toata lumea merge la biserica, la piata...", a spus o persoana.
"Comunitatea apropiata de pacientul aflat acum sub tratament este formata mai ales din imigranti. Se tem ca ar putea fi stigmatizati din cauza bolii. Si ce se intampla daca sunt pusi in carantina? Cum sa-si castige painea?", spune corespondentul CNN, Martin Savidge.
Pe de alta parte, NBC a anuntat repatrierea echipei sale din Liberia - tara cea mai afectata de epidemie, dupa contaminarea unui cameraman freelancer care lucra pentru televiziunea americana. Pentagonul ar putea desfasura in Liberia pana la 4.000 de soldati, pentru a participa la lupta impotriva epidemiei de ebola.
Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morti in Africa de Vest din 7.478 de cazuri inregistrate in cinci tari (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) realizat la 1 octombrie si publicat vineri, relateaza AFP.