Eveniment special în Germania. Cum comemorează nemții căderea zidului Berlinului
Mai sunt câteva zile până când Germania va marca 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, primul pas către unificarea ţării. Pentru a sărbători evenimentul, un artist plastic vrea să construiască un zid simbolic.
Cărămizile sunt, de fapt, bucăţi de lut pe care vizitatorii care trec pragul Muzeului Zidului le modelează, strângându-şi mâinile.
O simplă strângere de mână reprezintă o dovadă de încredere și de bune intenții. Însă o artistă germană vrea să dea o nouă însemnătate acestui gest: la Muzeul Zidului Berlinului, oameni veniți din toate colțurile lumii sunt rugați să stea de vorbă și să-și strângă mâinile, ținând în ele o bucată de lut.
Meike Ziegler, Handshape project artist: „Din 11.000 de astfel de forme vom construi un zid al unificării, sau un monument în onoarea legăturilor inter-umane. Berlinul a fost un oraş divizat pentru mult timp, aşa că m-am gândit să luăm ingredientul acestei diviziuni, zidul, şi să creăm o conexiune.”
Bucățile de lut astfel obținute vor fi folosite pentru construcția unui monument care va fi inaugurat pe 9 noiembrie, ziua în care a căzut Zidul Berlinului.
Numărul "cărămizilor" nu e ales la întâmplare: construcția care a traversat capitala Germaniei până în 1989 a stat în picioare 10.316 zile. Participanții la acest proiect sunt încântați că au ocazia să pună o cărămidă, la propriu, la construcția unui nou simbol.
Bernardo Sacconi, turist: „Da, m-am simţit bine. E interesant şi încurajant să ne gândim la asta, în ziua de astăzi. Să nu ne simţim străini în această lume şi să nu simţim că trebuie să ne protejăm constant de ceva anume.”
Organizatorii spun că proiectul este cu atât mai important acum, cu cât omenirea trece printr-o perioadă tensionată, cu ziduri reale sau imaginare construindu-se în multe colțuri ale lumii.
Meike Ziegler, artist: „Da, ne temem. E ceva în aer, nu ştiu exact despre ce e vorba, dar mi-aş dori ca oamenii să iasă din zona lor de confort şi să se privească cu adevărat, să se asculte unii pe alţii mai des. Aşa că, da, zidul e încă relevant aici, în oraş.”
Zidul Berlinului, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Războiului Rece, a fost construit în anul 1961 de autoritățile sovietice, pentru a-i opri pe locuitorii din Berlinul de Est să fugă în Vest. Căderea lui a însemnat primul pas spre unificarea Germaniei.