Europa ar putea fi lovită de un al treilea val al pandemiei după Crăciun, dacă restricțiile sunt ridicate prea repede
Dacă restricțiile sunt ridicate prea repede, Europa ar putea fi lovită de al treilea val al pandemiei, imediat după Crăciun, avertizează oficialii Comisiei Europene.
Organizația Mondială a Sănătății ne-a recomandat să renunțăm la reuniunile de familie și să celebrăm Crăciunul online. Cu toate acestea, Franța și Marea Britanie ridică treptat restricțiile, în prag de sărbători.
Între timp, se fac pași în direcția singurei căi de salvare: vaccinarea. Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a cumpăra până la 160 de milioane de doze din vaccinul produs de americanii de la Moderna.
Bulgaria a anunțat miercuri seară că va închide școlile, restaurantele, mall-urile și sălile de sport până în 21 decembrie, pentru a reduce rata de infectare. Vecinii de la Dunăre au înregistrat miercuri aproape 4.400 de cazuri noi. Peste 6.000 de oameni sunt internați şi multe spitale nu mai au locuri libere.
Ministrul bulgar al Sănătăţii: „Situația spitalelor din Bulgaria este, într-adevăr, foarte tensionată. Avem studenți care lucrează acolo, inclusiv în spitalele din Sviștov și Loveci.”
Confruntat cu proteste în stradă, guvernul de la Sofia a decis să mențină magazinele mici deschise, iar evenimentele sportive continuă, dar fără spectatori.
Germanii nu știu încă dacă își vor vedea rudele de Crăciun. Berlinul a anunțat miercuri 410 de decese în 24 de ore, cele mai multe de la izbucnirea pandemiei. În consecință, carantina parțială ar putea fi extinsă cel puțin până în 20 decembrie.
Un orășel din Turingia a devenit epicentrul epidemiei din Germania, cu o rată de infectare de 526 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Thomas Müller, comisar regional: „În ciuda măsurilor de protecție, nu au reușit să prevină (n.r. infecțiile). Odată ce avem mulți oameni la un loc, devine periculos.”
Franța a trecut de vârful celui de-al doilea val al pandemiei, spune președintele Macron. În acest week-end se vor redeschide magazinele neesențiale. Vor fi din nou permise plimbările, la o distanță maximă de 20 de km de casă, dar și slujbele religioase cu maximum 30 de participanți. Din 15 decembrie ar urmă să fie redeschise cinematografele, teatrele și ridicate restricțiile de călătorie.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ne vom putea mișca liber în serile de 24, 25 și 31 decembrie. Putem fi alături de familii, dar adunările publice nu vor fi tolerate.”
Șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, a avertizat că ridicarea restricțiilor ar putea duce la o nouă explozie de cazuri în Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Trebuie să învățăm din ceea ce s-a întâmplat în vară, ca să nu repetăm greșelile. Dacă ne relaxăm prea repede, riscăm să avem un al treilea val după Crăciun. În urmă cu câteva săptămâni am spus de Crăciun că va fi unul diferit. Da, va fi mai liniștit.”
Și britanicii au anunțat că de Crăciun vor putea sărbători împreună maximum trei familii. Aceste relaxări nu sunt însă lipsite de riscuri, avertizează ferm Organizația Mondială a Sănătății.
Maria Van Kerkhove, epidemiolog: „Nu există risc zero. În anumite cazuri, decizia dificilă de a nu sărbători Crăciunul în familie este cel mai sigur pariu. Fiecare trebuie să decidem individual în funcție de situația particulară din țara, orașul și familia noastră.”
Nici în Italia, valul al doilea al pandemiei nu slăbește în intensitate. Numărul morților din ultimele 24 de ore amintește de dezastrul din primăvară.
Giovanni Rezza, directorul Departamentului pentru Prevenţie din Ministerul Sănătăţii:„Avem cifre proaste, cele referitoare la decese, din nefericire 853.”
Franco Locatelli, preşedintele Consiliului Superior al Sănătăţii din Italia: „Nu cred că actuala situație a contaminărilor este compatibilă cu redeschiderea stațiunilor turistice (n.r. de ski).”
Toată lumea așteaptă startul campaniilor de vaccinare, care în Europa ar trebui să înceapă imediat după Crăciun, potrivit oficialilor europeni. Uniunea are înțelegeri parafate cu șase companii farmaceutice care lucrează la serul anti-COVID și e
în discuții cu al șaptelea potențial producător. În total, Bruxelles-ul așteaptă peste 800 de milioane de doze, aproape dublu față de populația Uniunii.