Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să celebreze Crăciunul online

Ultima actualizare: 25-11-2020 21:03

Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să renunțe la reuniunile de familie și să celebreze Crăciunul online.

Cu toate acestea Franța și Marea Britanie ridică treptat restricțiile. Între timp Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a cumpăra până la 160 de milioane de doze din vaccinul produs de americanii de la Moderna.

Deși Rusia a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin anti-Covid testat în prezent pe sute de mii de voluntari, totuși, președintele Vladimir Putin nu s-a imunizat cu Sputnik 5. Oficial motivul este că serul nu a fost încă omologat internațional.

Franța a trecut de vârful valului doi al pandemiei - după cum spune preşedintele Macron. Din acest week-end se vor redeschide magazinele ne-esențiale. Sunt din nou permise plimbările, la o distanţă maximă de 20 de km de casă, dar şi slujbele religioase cu maximum 30 de participanţi. Din 15 decembrie, ar urma să fie redeschise cinematografele şi teatrele şi ridicate restricţiile de călătorie. Cu o condiţie, însă:

Emmanuel Macron: ”Dacă vom rămâne în jurul a 5.000 de noi cazuri pozitive pe zi şi 2.500 - 3.000 de pacienţi la terapie intensivă, putem trece la faza următoare. La acest prag, măsurile de carantină ar putea fi ridicate. Şi vom putea din nou să călătorim fără autorizaţie între diferite regiuni şi să petrecem Crăciunul cu familia. Ne vom putea mişca liber în serile de 24, 25 şi 31 decembrie. Putem fi alături de familii, dar adunările publice nu vor fi tolerate”.

În prezent, Franta raportează în jur de 9 mii de cazuri noi zilnic.
Şi britanicii au anunţat că de Crăciun vor putea sărbători împreună maximum trei familii. Aceste relaxări nu sunt însă lipsite de riscuri, avertizează ferm Organizaţia Modiala a Sănătăţii.

Michael Ryan, OMS: ”Știinţa e foarte categorică: dacă este transmitere în comunitate într-o ţară relaxarea restricţiilor va creşte rata de infectare. Asemenea decizii nu pot fi sigure. Putem vorbi doar de risc crescut ori scăzut”.

Maria Van Kerkhove, OMS: ”Nu există risc zero. În anumite cazuri, decizia dificilă de a nu sărbători Crăciunul în familie este cel mai sigur pariu. Fiecare trebuie să decidem individual în funcţie de situaţia particulară din ţară, oraşul şi familia noastră”.

Germanii nu ştiu încă dacă îşi vor putea revedea rudele de Crăciun. Berlinul tocmai a anunţat astăzi 410 de decese în ultimele 24 de ore, cele mai multe de la izbucnirea pandemiei. Este de aşteptat să extindă carantina parţială cel puţin până pe 20 decembrie.

Nici în Italia, valul al doilea al pandemiei nu slăbeşte în intensitate, iar în ultimele 24 de ore, Peninsula a înregistrat un număr de morţi ce aminteşte de dezastrul din primăvară.

Giovanni Rezza, director al Institutului Național de Sănătate Publică din Italia: ”Avem cifre proaste, cele referitoare la decese, din nefericire 853”.

Aceste imagini filmate cu telefonul mobil în Tomsk stau mărturie pentru ceea ce înseamnă valul doi al pandemiei revărsat asupra spitalelor din Federaţia Rusă. Dar...Kremlinul insistă că nu se impune carantina ori o măsură radicală, precum oprirea pe scară largă a activităţilor economice.

Vladimir Putin: ”Oameni din Federaţia Rusă, să fim sinceri, situaţia este dificilă! Vreau să mă adresez guvernatorilor regionali: Dragi colegi, aţi primit puteri depline pentru a lua toate măsurile necesare în lupta împotriva pandemiei. Nimeni nu este scutit de responsabilitatea personală pentru deciziile luate, sau pentru deciziile luate prea târziu”.

El însuşi infectat, Guvernatorul regiunii Khakassia a avut, totuşi, curajul să spună că sistemul medical îşi atinge limitele.

Valentin Konovalov, guvernator al Khakassia: ”Sistemul medical face tot ce se poate, eu fac tot posibilul să accelerez procesul, să transmit solicitări pentru tot ce este necesar. Dar orice sistem de sănătate are o limită”.

Abbas Gallyamov, analist politic: ”Juridic, guvernatorii au mână liberă. Practic, nu este deloc aşa, pentru că nu au fonduri să impună carantina şi să compenseze pierderile economice”.

În ultimele 2 luni, rata infectărilor la sută de mii de locuitori s-a dublat, în Rusia, ajungând la 15.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO