Estonia acuză Rusia că ajută migranţii să ajungă la graniţa sa. Finlanda lasă deschis un singur punct de trecere
Ministerul eston de Interne a acuzat miercuri Rusia că ar fi implicată într-o "operaţiune de atac hibrid" pentru a aduce migranţi la graniţa Estoniei.
Ministerul eston spune ca acest lucru are scopul de a submina securitatea ţării şi de a semăna nelinişte în rândul populaţiei statului baltic, în timp ce Finlanda, care semnalase anterior aceeaşi problemă, a anunţat că va închide toate punctele de trecere la graniţă cu Rusia, relatează Reuters.
Finlanda va închide toate punctele de trecere de la graniţa sa cu Rusia, cu excepţia unuia singur, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil, a declarat miercuri premierul Petteri Orpo.
"Doar Raja-Jooseppi va rămâne deschis", a indicat Petteri Orpo într-o conferinţă de presă.
În total, 75 de migranţi, în mare parte din Somalia şi Siria, au încercat să intre în Estonia din Rusia prin punctul de trecere Narva începând de joi, a anunţat postul public de televiziune estonian ERR. Niciunul nu a cerut azil şi toţi au fost respinşi, a precizat Ministerul de Interne.
Estonia s-a pregătit pentru a închide punctele de trecere a frontierei în cazul unei "intensificări a presiunii migraţiei dinspre Rusia" şi pentru a se ocupa de situaţia migranţilor dacă aceştia vor încerca să intre în afara punctelor de trecere oficiale, a declarat pentru Reuters ministrul de interne Lauri Laanemets prin intermediul unui purtător de cuvânt.
"Din nefericire, există multe indicii că sunt implicaţi poliţişti de frontieră ruşi şi posibil şi alte agenţii", a declarat ministrul.
"Vorbind pe şleau, (presiunea migratorie actuală la frontiera de est a Europei) este o operaţiune de atac hibrid", a adăugat el.
Laanemets a declarat că migranţii apăreau la punctele de frontieră estone "în mod orchestrat şi în grupuri de 7-11 persoane", iar poliţiştii de frontieră ruşi filmau cu o cameră pregătită în prealabil cum migranţii erau respinşi luni de grănicerii estoni.
În câteva ore, această înregistrare a apărut în media ruse, a declarat ministrul, adăugând că poliţiştii de frontieră ruşi nu au luat în considerare o solicitare a grănicerilor estoni de a nu mai lăsa să treacă persoane fără documente de intrare în Uniunea Europeană.
Situaţia de la graniţa dintre Estonia şi Rusia este "similară" cu cea din Letonia şi Lituania la graniţele cu Belarus, a declarat ministrul eston.
Cele două ţări baltice şi Polonia au acuzat Belarusul că a orchestrat sosirea a mii de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa la frontierele lor începând din 2021. Belarus a negat acuzaţiile.
Pentru moment, Reuters nu a reuşit să obţină un comentariu de la oficiali ruşi în legătură cu această problemă.
Finlanda, ţara vecină a Estoniei, a declarat marţi că autorităţile ruse au fost probabil direct implicate în sosirea bruscă din Rusia a peste 500 de solicitanţi de azil, majoritatea din Yemen, Somalia, Siria şi Irak, în ultimele două săptămâni.
Kremlinul a negat că Rusia a dirijat în mod deliberat migranţii ilegali spre graniţa finlandeză şi a declarat că poliţiştii de frontieră ruşi îşi îndeplinesc sarcinile în conformitate cu regulile.
Mai devreme, şefa diplomaţiei finlandeze, Elina Valtonen, avertizase că ţara sa ia în considerare închiderea unora dintre cele patru puncte de trecere rămase la frontiera sa cu Rusia sau chiar a întregii frontiere dacă fluxul de solicitanţi de azil dinspre Rusia va continua.
În noiembrie, peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru Uniunea Europeană au ajuns în Finlanda via Rusia, ceea ce a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere şi să acuze Moscova de trafic de migranţi. Kremlinul neagă acuzaţiile.
Solicitanţii de azil provin din mai multe ţări din lume, între care Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia şi Siria, potrivit autorităţilor de imigrare finlandeze.