Erdogan, noi amenințări la adresa Greciei în timpul summitului G20: „Ar putea fi invadată dintr-o dată, într-o noapte”
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Grecia, că ar putea să o invadeze "dintr-o dată, într-o noapte". Liderul de la Ankara a făcut această afirmație de față cu liderii lumii, în Bali, la summitul G20.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a folosit de tribuna G20 pentru a repeat, miercuri, amenințări subtil voalate la adresa Greciei, spunând reporterilor că Turcia "poate că dintr-o dată, într-o noapte" să o invadeze și că vecinul său ar trebui "să-și vadă de locul său" și "să-și amintească istoria".
În timpul unei conferințe de presă în Bali, Erdogan a declarat că efortul Greciei de a-și spori prezența militară pe insulele din Marea Egee "nu are niciun sens", adăugând că "toate avioanele și armele care vor veni nu vor fi de niciun folos".
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Erdogan, amenințare cu repetiție la adresa Greciei
Erdogan și-a intensificat „atacul” împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele grecești din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei, notează Politico.
Nu este prima dată când Erdogan a rostit această amenințare specifică, care este o referire la "Bir Gece Ansızın Gelebilirim", un cântec popular al invaziei turcești din nordul Ciprului în 1974.
În septembrie anul trecut, Erdogan a declarat deja că Turcia ar putea "veni brusc într-o noapte", ceea ce a determinat Atena să facă comparații cu invazia rusă din Ucraina.
"Riscăm să asistăm din nou la o situație similară cu cea care se desfășoară în prezent într-o altă parte a continentului nostru", a scris atunci ministrul grec de externe Nikos Dendias în scrisori adresate NATO, UE și ONU.
În septembrie, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile lui Erdogan, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a calificat drept "nefolositoare" și a repetat că suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee "nu este pusă sub semnul întrebării".
Grecia și Turcia ar putea provoca primul război între state membre NATO
Grecia și Turcia, doi dintre cei mai vechi membri ai NATO, care au aderat împreună în 1952, continuă să se șicaneze și, astfel, există temeri că ar putea izbucni primul război între membrii alianței.
În ultimii ani, legăturile dintre Atena și Ankara s-au deteriorat până la punctul în care unii cred că ar putea izbucni un război între ele.
Cele două state ocupă un teritoriu important din punct de vedere strategic în sud-estul Europei și dispun de două dintre cele mai mari armate ale NATO, ceea ce face ca miza unei potențiale ciocniri să fie mult mai mare.
Grecia, invocând Convenția ONU privind dreptul mării (UNCLOS), susține că sutele sale de insule din Marea Egee îi conferă drepturi asupra mării teritoriale și a zonei economice exclusive. Turcia nu a semnat UNCLOS și pretinde că insulele nu au aceleași drepturi teritoriale ca și continentul.
Parlamentul Turciei a autorizat o declarație de război dacă Grecia își extinde apele teritoriale din Marea Egee de la 6 mile marine, cât are în prezent, până la 12 mile, cât permite UNCLOS.
Turcia cere, de asemenea, ca Grecia să demilitarizeze insulele din estul Mării Egee, argumentând că Atena a încălcat limitele tratatului privind echipamentele militare care pot fi desfășurate pe aceste insule. Atena spune că echipamentul este în scopuri defensive, notează Business Insider.
Sursa: Politico, Business Insider
Etichete: grecia, Turcia, Recep Erdogan,
Dată publicare:
16-11-2022 16:00