Erdogan a discutat cu Trump despre sistemul antirachetă cumpărat de la ruși


Ultimul update: Marti 30 Aprilie 2019 08:04
Data publicarii: Marti 30 Aprilie 2019 08:03
Categorie: Stiri externe
Trump, Erdogan - split

Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat telefonic luni despre propunerea Ankarei de a crea un grup de lucru comun pe tema intenţiei sale de a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă S-400.

"Preşedintele nostru onorabil a adresat propunerea creării unui grup de lucru consacrat achiziţionării sistemului de apărare S-400 din Federaţia Rusă", se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce.

Disputa dintre cele două ţări asupra comenzii Turciei privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă, despre care SUA consideră că este incompatibil cu reţeaua de apărare a NATO şi ar putea compromite avioanele sale de luptă F-35, durează de câteva luni.

Ankara a propus crearea unui grup de lucru care să evalueze impactul sistemului S-400 asupra avioanelor de luptă F-35, dar a declarat vineri că nu a primit nicio reacţie din partea americană.

Casa Albă a confirmat luni că Trump şi Erdogan au discutat telefonic despre achiziţionarea de către Turcia a sistemului rus de apărare antirachetă S-400.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi mai mulţi senatori americani au avertizat Turcia că se va confrunta cu sancţiuni pentru cumpărarea sistemului rus S-400, în baza unei legi ce impune sancţiuni ţărilor care îşi procură echipament militar din Rusia.

Turcia susţine că în calitate de membru NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite, iar sancţiunile nu ar trebui să i se aplice.

Trump şi Erdogan au discutat, de asemenea, în convorbirea telefonică de luni, despre comerţ şi criza din Siria, potrivit Casei Albe.

Sursa: Agerpres

Tags: rusia, turcia, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO