Moderna a anunţat că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficienţă de peste 94,5%
Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva Covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, relatează AFP.
Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de Covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în StateleUnite.
Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de Covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnîvit doar cinci participanţi la testele clinice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
SUA ar putea avea astfel două vaccinuri autorizate până în luna decembrie, după ce Pfizer a anunțat săptămâna trecută că vaccinul său are o eficiență de 90%.
În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în populaţia generală - acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cea a rujeolei - eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC), potrivit News.ro.
În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.
Avantajul vaccinului Moderna este că nu trebuie ținut la temperaturi extrem de scăzute precum cel produs de Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius. Moderna spune că vaccinul său este stabil la temperaturi de 2 până la 8 grade Celsius și poate fi depozitat într-un frigider clasic timp de 30 de zile. La o temperatură de minus 20 de grade, vaccinul rezistă până la 6 luni.
Niciun bolnav grav de covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.
Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin - şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaşă în jurul punctului injecţiei.
”Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva covid-19”, îşi exprimă satisfacţia conducătorul Moderna, Stéphane Bancel.
”Această analiză intermediară pozitivă care provinde din testul nostru de faza 3 dă prinme indicii clinice care arată că vaccionul nostru poate preveni boala covid-19, inclusiv în forme grave”.
Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi.
Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare - denumit faza 3 -, care a început în iulie.