Ce spune omul de știință care a stat în spatele dezvoltării vaccinului de la Pfizer: „Va duce la încheierea pandemiei”

Ultima actualizare: 14-11-2020 17:12
Vaccin
Getty

Omul de știință care a stat în spatele dezvoltării vaccinului anti-Covid de la Pfizer a declarat că el crede că acesta va pune la pământ virusul și ar putea duce la încheierea pandemiei.

Vaccinul anticoronavirus dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech are o eficiență de peste 90%, potrivit unei analize intermediare a unei comisii independente de evaluare.

Cu toate acestea, lipsa seturilor complete de date din studiile în curs a lăsat fără răspuns întrebarea dacă vaccinul este eficient și pentru cei cu infecții asimptomatice, transmite The Guardian.

Directorul executiv al BioNTech, Uğur Șahin, a declarat pentru The Guardian că este optimist.

„Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da. Cred că și protecția numai împotriva infecțiilor simptomatice va avea un efect dramatic, a spus Șahin.

Până la dezvăluirea rezultatelor studiilor, a spus omul de știință, nu era sigur dacă vaccinul său va declanșa o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman.

„A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a mai spus el.

Noul vaccin anti-Covid-19 folosește o tehnologie care nu a mai fost niciodată aprobată
 

Noul vaccin anti-Covid-19 folosește o tehnologie care nu a mai fost niciodată aprobată, numită ARN mesager, sau ARNm, pentru a declanșa un răspuns imun la persoanele vaccinate.

Potrivit Pfizer, șiruri de instrucțiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucțiunilor genetice conținute în nucleul său. ARN mesager al vaccinului este introdus și preia controlul asupra acestei mașini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafața sa și îi permite să se atașeze la celulele umane pentru a le pătrunde.

Unele întrebări cruciale cu privire la eficacitatea vaccinului își vor primi răspunsul în următoarele săptămâni, chiar luni, a spus Șahin. 

Șahin a spus că speră că cei care au primit vaccinul, administrat prin două injecții în braț, la o distanță de trei săptămâni, vor fi imuni de coronavirus timp de cel puțin un an.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO