Macron, presat să găsească o soluție pentru conflictele stradale. Imagini cu orașul devastat
Ce rol va alege: acela de pompier, ori pe cel de piroman? Aceasta este întrebarea care îl vizează pe Emmanuel Macron.
Jurnaliştii şi societatea civilă îl somează practic pe preşedintele Franţei să găsească rapid o soluţie pentru conflictul social care nu dă semne să se încheie. Numai sâmbătă, protestatarii violenţi au provocat stricăciuni de 3 milioane de euro în centrul Parisului. Însă pierderile suferite de comercianţi, sectorul turistic şi cel al serviciilor sunt de ordinul miliardelor.
Zeci de maşini incendiate, Arcul de Triumf vandalizat şi acoperit de lozinci magazine distruse, sute de arestări. Nici măcar bustul Mariannei, simbolul Franţei, n-a scăpat de înverşunarea protestatarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În faţa acestor scene şocante, Emmanuel Macron a ales tăcerea şi o vizită simbolică. Duminică, abia coborât din avionul care îl aducea din Argentina, a mers direct pe avenue Kleber să vadă cu ochii lui urmările bătăilor.
Prezenţa lui a încins rapid atmosfera. Dacă unii îl aplaudau în semn de susţinere, alţii i-au cerut imperativ demisia.
Macron n-a clipit şi n-a scos un cuvânt, s-a mărginit să strângă mâinile unor poliţişti şi jandarmi.
Noua scumpire a carburanţilor, anunţată pentru începutul anului viitor, n-a fost decât picătură care a revărsat paharul furiei populare. Supărată este mai ales clasă muncitoare din provincie ori suburbii. Pentru aceşti oameni, maşinile sunt esenţiale ca să ajungă la muncă.
Totuşi, Emmanuel Macron se confruntă cu o criză politică ce depăşeşte cu mult revendicările legate de povara fiscală şi scăderea puterii de cumpărare. Ambiţiosul preşedinte al Franţei a câştigat mandatul promiţând reforme structurale, cu precădere în domeniul economiei. Dar Franţa se dovedeşte, o dată în plus, o ţară dificil de reformat, dacă nu cumva imposibil.
În dezacord cu violențele, moderaţii din rândul vestelor galbene nu doresc încă o mobilizare pentru sâmbăta viitoare. Alţii în schimb jură că nu se vor lăsa până când nu-l alungă pe Emmanuel Macron de la Palatul Elysee.
”Macron e un dictator! Fură de la popor!
Trăiască Revoluţia!
Asta e doar începutul! Nu ne dăm bătuţi! Voi petrece Crăciunul pe străzi!”
Presat să găsească rapid soluţii pentru această criză politică majoră, guvernul a început consultări cu partidele politice, iar marți îi va primi pe reprezentanţii protestatarilor. Recomandată de mai multe sindicate ale poliţiei, decretarea stării de urgenţă a fost deocamdată scoasă din discuţie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!