Efectul Trump + Brexit: Uniunea Europeana incepe sa aloce fonduri pentru o armata comuna. Scutul anti-racheta al UE

tanc francez, legiunea straina

 Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri un 'plan de actiune' menit sa stimuleze cercetarea in domeniul apararii si folosirea in comun a echipamentelor militare ale statelor Uniunii Europene.

Principala masura a planului o constituie crearea 'unui fond european pentru aparare', care va avea doua componente. Prima are in vedere finantarea unor programe de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor militare, iar cea de-a doua va lua forma unui instrument financiar care va permite statelor membre sa achizitioneze in comun echipamente militare, cum ar fi drone sau elicoptere. 'Lipsa cooperarii intre statele membre in domeniul securitatii si apararii are un cost anual cuprins intre 25 si 100 de miliarde de euro', precizeaza executivul comunitar in comunicatul ce prezinta aceasta initiativa.

Pentru cercetarea in sectorul militar, CE intentioneaza sa mobilizeze circa 90 de milioane de euro pe an pana in anul 2020, dorinta executivului comunitar fiind ca ulterior sa se ajunga la 500 de milioane de euro pe an. Cat despre fondul consacrat achizitiilor comune de tehnica militara, executivul comunitar il estimeaza la aproximativ cinci miliarde de euro pe an.

Acest plan, care va fi supus aprobarii Consiliului European din 15-16 decembrie, vine in completarea foii de parcurs adoptate de statele UE pe 14 noiembrie si care prevede masuri menite sa faciliteze desfasurarea de trupe si imbunatatirea activitatii structurilor de comanda a misiunilor UE prin crearea unei 'structuri permanente'.

Planul de actiune prezentat miercuri de CE este vazut si ca o reactie la pozitia presedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a cerut partenerilor europeni din NATO sa-si sporeasca bugetele militare si sa nu se mai bazeze doar pe protectia oferita de trupele americane.

Citește și
Exerciţiul multinaţional „Combined Resolve VII” din Germania
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani

Franta si Germania spun ca a folosi resursele in comun ar putea sa fie singura cale de a apune la punct o forta militara adecvata. Oficialii UE au indicat fuzionarea companiilor care produc sisteme antiracheta din Franta, Italia si Marea Britanie in 2001 pentru a crea MBDA, singurul grup european capabil sa proiecteze si sa produca sisteme la nivel international.

Risipa reprezinta o alta problema, mai ales ca guvernele europene prefera companiile nationale care fabrica armament. Conform datelor UE, blocul are 19 tipuri de blindate pentru infanterie, in comparatie cu SUA care detin doar un singur tip.

Cheltuielile pentru aparare au scazut drastic la nivelul statelor membre UE, cu o treime fata de nivelul din 2006, ceea ce a lasat Uniunea dependenta de SUA si NATO. In timpul campaniei electorale pentru prezidentialele americane, Donald Trump a pus la indoiala corectitudinea statelor europene care cheltuiesc prea putin pentru domeniul apararii si a ridicat temeri cu privire la intentiile sale de a retrage finantarea acordata NATO intr-un moment de tensiune cu Rusia.

Franta si Germania se bazeaza pe avioane militare de transport care nu mai sunt chiar noi, in timp ce o parte din elicopterele marinei au ramas la sol din cauza defectiunilor tehnice dupa ani lungi de folosire. Un raport al armatei germane arata ca avioanele sale Tornado erau pregatite de misiune doar 44% din timp, iar cele Eurofighter in 52% din timp.

Un plan al Comisiei Europene din 2003 nu a reusit sa convinga guvernele statelor membre. De aceasta data, Germania, Franta si Italia au transformat decizia Marii Britanii de a parasi UE intr-o oportunitate. Marea Britanie a fost unul dintre statele care s-a opus unei cooperari militare in blocul UE. Plecare ei, insa, lasa si bugetul UE fara unul dintre contribuabilii de baza, desi nu este clar daca Marea Britanie ar refuza totusi sa participe la programele UE.

Citește și...
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri ca a avut 'o buna discutie' la telefon cu presedintele ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Aliantei si importanta 'unei cresteri a cheltuielilor de aparare' ale statelor aliate.

Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani

Amenintarea terorista, dar mai ales cea a Rusiei, i-au determinat pe liderii de la Paris si Berlin sa decida ca este momentul ca UE sa aiba propria sa forta militara, care pana acum a existat doar pe hartie.

Un nou pas spre o armata europeana. Anuntul facut de sefa diplomatiei UE:
Un nou pas spre o armata europeana. Anuntul facut de sefa diplomatiei UE: "Dupa BREXIT, a venit timpul"

Statele Uniunii Europene ar trebui sa puna laolalta resursele militare ca un mod de a resuscita proiectul european dupa decizia soc a Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, a declarat sefa diplomatiei UE Federica Mogherini.

Recomandări
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură

O avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură în depozitele „Oil Terminal” din Constanța a scos la iveală un lung și scandalos șir de nereguli.

Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine
Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.