Efectele amare ale industriei producătoare de ciocolată: 2 milioane de copii, exploatați pe plantațiile de cacao
În jur de două milioane de copii sunt exploatați, în statele din Africa de Vest, pe plantațiile de cacao. Astfel, ei sunt obligați să muncească, de la vârste fragede, fiind privați de copilărie și de dreptul la educație.
Un astfel de caz este Moahe, o fetiță de nouă ani care a avea îndatorirea de a răspândi pesticid pe plantația de cacao a tatăl ei. Dimineața și seara, copila trebuia să care găleți cu apă de la fântâna din sat și până la locuința sa, scrie agenția DPA.
„N-am știut că munca este ceva rău. Pentru mine, era normal”, a mărturisit copila. Ea este doar una dintre cele două milioane de copii nevoiți să muncească pe plantațiile din Coasta de Fildeș și Ghana, contribuind la producerea de ciocolată destinată țărilor dezvoltate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deși a muncit mulți ani la câmp, Moahe a gustat ciocolata o singură dată: „Este foarte dulce”, a spus ea, cu zâmbetul pe buze, când a fost întrebată ce gust are. Nivelul de trai al oamenilor din satul ei este atât de scăzut, încât ei nu-și permit nici măcar o bucată de ciocolată.
Practică des întâlnită
În toată Africa de Vest, exploatarea copiilor rămâne o practică des răspândită, din cauza ignoranței, care se îmbină cu tradiția și sărăcia. Astfel, copiii sunt forțați să lucreze de la vârste fragede, fiindu-le pusă în pericol sănătatea și afectat dreptul la educație, iar numărul minorilor lucrători este în continuă creștere.
De exemplu, pe Coasta de Fildeș, între 2009 și 2014, numărul copiilor exploatați a crescut cu 50%, ajungând la 1,2 milioane, deși exploatarea minorilor este interzisă. Astfel, este împotriva legii ca aceștia să care sacii cu boabe de cacao, să răspândească insecticide sau să culeagă boabele de cacao. Cu toate acestea, mulți fermieri care cultivă doar câteva hectare de cacao, nu își permit să angajeze muncitori, așa că apelează la copii. Și în Ghana, datele arată că aproximativ 900.000 de copii lucrează pe plantațiile de cacao.
De aceea, mai multe organizații nonguvernamentale și companii producătoare de ciocolată au demarat o luptă împotriva exploatării copiilor. De exemplu, a fost dezvoltat un sistem care împiedică exploatarea copiilor în Konan Yaokro, cât și în alte 2.700 de sate. Pe baza discuțiilor cu localnicii, au fost colectate date trimise către International Cocoa Initiative (ICI), un ONG care luptă pentru drepturile copiilor.
„Un copil trebuie protejat și trimis la școală”, a spus Serge Alain Affian, un fermier de 30 de ani care s-a implicat în această inițiativă. Datorită eforturilor sale, ICI a ajutat mai mulți copii, între care și Moahe.
Pentru ei, au fost construite sau renovate 1.400 de săli de clasă, iar ONG-ul plătește și pentru școlarizarea lor. Totodată, au fost construite și grădinițe, pentru ca nici copiii mai mici să nu fie obligați de părinți să lucreze la câmp.
Două treimi din producția globală de cacao provine din această regiune, fiind folosită de producători precum Hershey, Mars, Nestle, Ferrero și multe altele. Multe dintre aceste produse sunt consumate în țările dezvoltate, mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun. Nestle, care cumpără anual 47.000 de tone de boabe de cacao de pe Coasta de Fildeș, s-a alăturat sistemului instituit de ICI.
„În lanțul nostru de producție, este interzisă exploatarea copiilor. Această problemă există și o tratăm foarte serios”, a declarat Yann Wyss, un manager din cadrul companiei Nestle.
Doar în 2016, produsele din ciocolată ale Nestle au adus venituri de peste 8,8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, compania a investit doar 5,5 milioane de dolari pentru construirea de școli și combaterea sclaviei.