Exploatati sexual. Un raport socant al Universitatii Harvard dezvaluie abuzurile la care sunt supusi copiii refugiati


Ultimul update: Sambata 22 Aprilie 2017 07:15
Data publicarii: Miercuri 19 Aprilie 2017 13:11
Categorie: Stiri externe
Refugiati

Minorii care ajung neinsotiti in Grecia sunt fortati sa intretina raporturi sexuale pentru a putea plati contrabandistii, se arata intr-un raport a Universitatii Harvard.

Conform The Guardian, raportul intocmit de dr. Vasileia Digidiki si prof. Jacqueline Bhabha de la Centrul Universitar de Sanatate si Drepturi Umanitare descriu aceasta situatie ca "o epidemie in plina dezvoltare a exploatarii sexuale si abuz a copiilor migranti in Grecia."

Copiii provin din zone de conflict precum Siria, Afganistan si Pakistan si incearca sa ajunga in alte parti ale Europei, dar sunt blocati in Grecia, neavand posibilitatea de a plati contrabandistii.

Drept consecinta, unii dintre ei ajung sa se vanda, pentru a-si putea continua calatoria.

"Aceasta urgenta nu mai poate fi ignorata. Nu mai putem sta cu mainile in san in timp ce copii migranti sunt abuzati si fortati sa isi vanda trupurile in miezul zilei, la vedere, in inima Atenei, pentru a putea supravietui."  - spune unul dintre autorii raportului, Digidiki.

Conform acestui document, pretul mediu al unei tranzactii sexuale cu un minor este de 15 euro. Cel mai mare grup de copii care se vad pentru sex este format din baieti afgani, sirieni, irakieni si iranieni. Majoritatea clientilor sunt barbati de 35 de ani sau mai in varsta.

getty

Contrabandistii cer de obicei mii de euro pentru a transporta persoane prin Europa. Desi copiii se supun unor astfel de tranzactii, cei mai multi considera ca preturile contrabandistilor sunt mult peste posibilitatile lor.

Agentiile grecesti de protectie a copilului au primit, in 2016, 5.174 de sesizari legate de copii migranti neinsotiti. La sfarsitul lui decembrie 2016, doar 191 dintre acestia au fost transferati in alte tari europene.

Conform rapoartelor exploatarea sexuala atinge cote inalte, atat in zonele urbane cat si cele rurale, iar copiii ce se vand pentru sex devin si dependenti de droguri, astfel sansele lor de a parasi tara devin tot mai mici.

Au fost identificate si cazuri de viol si alte tipuri de abuzuri sexuale asupra minorilor in taberele pentru refugiati, cresterea numarului de casatorii cu minori, precum si santaj din partea gruparilor mafiote ce au fotografiat scenele de abuz, amenintandu-i pe copii ca vor trimite pozele familiilor acestora.

getty

Biroul de emigrari, securitate, lege si ordine a Marii Britanii: "Am transferat peste 900 de copii neinsotiti in Marea Britanie din Europa in 2016, mai mult de 750 din Franta, ca parte a suportului de degajare a taberelor din Calais.

200 de copii au ajuns deja in Marea Britanie prin sectiunea 67 a Actului de Emigrare din 2016. Alti 150 vor fi plasati in urmatoarele luni. Am spus anterior ca nu vom comenta numerele pe baza planului Dubs, asa ca acestea sunt singurele statistici publice."

Planul Dubs sau amendamentul Dubs a Actului pentru imigrare din 2015 prevedea primirea a 3000 de copii refugiati in Marea Britanie.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO