Romania celor 140.000 de minori, exploatati de familie. Unii copii sunt trimisi la munca, pe camp, si de la 10 ani

Ultima actualizare: 09-02-2015 07:01

Pentru sute sau chiar mii de fetite si baieti din toata tara, copilaria nu inseamna joaca si visare, ci munca si suferinta sub ochii nepasatori ai adultilor.

Desi legea spune clar ca parintii nu au voie sa-i puna la munca daca nu au implinit 15 ani, nu putini sunt aceia care-i obliga sa aduca bani acasa. Exceptie fac, in anumite conditii, doar minorii cu talent artistic sau sportiv.

Un tanar povesteste ca a inceput sa munceasca pe cand avea doar 10 ani. Cu noaptea-n cap, pleca la camp pentru cativa banuti. Din aceasta cauza a pierdut scoala. Acum are 17 ani si este abia in clasa a saptea.

Tanar: Plecam dimineata la un 5-6 si ajungeam acasa seara, pe la 7-8.

Reporter: Te simteai obosit ?

Tanar: Da... Aveam liber numai sambata si duminica.

Potrivit statisticilor oficiale, numai anul trecut 208 copii au fost exploatati prin munca, majoritatea din mediul rural. Cifra reala este insa de 700 de ori mai mare. Neoficial, ONG-urile spun ca sunt peste 140.000.

"Asistentii sociali nu merg in teren sa vada cum traiesc copiii. De aia avem saptamanal situatii de abuz", spune George Roman, director de programe Salvati Copiii.

Altfel legea e clara: parintii nu au voie sa-si trimita copiii la munca, daca acestia nu au implinit 15 ani. Cei mici pot castiga bani, indiferent de varsta, ca actori, cantareti, dansatori, model pentru filme, sedinte foto sau prezentari de moda, dar si ca sportivi profesionisti.

In document se spune clar cate ore au voie sa lucreze, in ce interval cand trebuie sa ia pauza si cate repetitii pot face, in functie de varsta.

De pilda, un copil care nu a implinit inca un an nu va munci mai mult de 2 ore pe saptamana, activitatea continua nu va depasi 15 minute si va face cel mult o repetitie pe zi.

"Am vrut sa evitam orice fel de incarcare excesiva a unui copil de varsta mica, cu un program greu", a spus Gabriela Coman, presedintele ANPDCA.

In plus, parintii sunt obligati sa obtina o autorizatie de la Protectia Copilului atunci cand vor sa desfasoare astfel de activitati si sa demonstreze ca banii stransi vor fi folositi doar in interesul lui.

Cei care nu respecta legea, dar si organizatorii unor astfel de evenimente, risca amenzi usturatoare, de pana la 8.000 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO