Echipajul submersibilului Titan a transmis „totul este bine aici” în ultimele mesaje înainte de implozie
Printre ultimele cuvinte spuse de echipajul submersibilului experimental care se îndrepta spre epava Titanicului au fost „totul e bine aici”, potrivit unei recreeri vizuale a călătoriei înainte de a imploda, ucigând toți membrii echipajului.
Garda de Coastă a SUA a prezentat animația luni, în prima zi a unei audieri care se estimează că va dura două săptămâni, privind cauzele imploziei.
Echipajul de pe Titan comunica prin mesaje text cu personalul de pe nava de suport Polar Prince, potrivit prezentării, scrie The Guardian.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Echipajul a pierdut contactul după un schimb de mesaje despre adâncimea și greutatea submersibilului în timp ce acesta cobora.
Polar Prince a trimis apoi mesaje repetate întrebând dacă Titanul încă poate vedea nava pe ecranul său de bord. Unul dintre ultimele răspunsuri ale submersibilului, care a devenit intermitent pe măsură ce cobora, a fost „totul e bine aici”.
Nava numită ”Titan” a implodat pe 18 iunie 2023, declanșând o dezbatere la nivel mondial despre viitorul explorării private subacvatice.
Submersibilul a fost lăsat expus la intemperii în timpul depozitării timp de șapte luni în 2022 și 2023, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă în observațiile lor inițiale.
Carena nu a fost niciodată revizuită de terțe părți, așa cum este procedura standard, au mai spus ei. Acest lucru și designul său neconvențional au supus Titanul la controverse în comunitatea de explorare subacvatică.
Primul martor al audierii, Tony Nissen, fost director de inginerie pentru compania care deținea Titanul. Când a fost întrebat dacă a existat presiune pentru a introduce Titanul în apă, el a răspuns: „100%”.
Consiliul maritim l-a mai întrebat pe Nissen dacă a simțit că presiunea din partea lui Stockton Rush, cofondatorul OceanGate, a compromis deciziile de siguranță și testarea.
După o pauză lungă, el a răspuns: „Nu ... este o întrebare dificil de răspuns, deoarece având timp infinit și buget infinit, puteți face teste infinite”.