Ea e Mona Lisa kitsch-ului: cel mai reprodus tablou din lume, vandut cu 1,1 milioane de euro

Ultima actualizare: 24-03-2013 07:16
Chinese Girl

Pictura "Chinese Girl" realizata de artistul sud-african Vladimir Tretchikoff, prezentata drept opera de arta care a generat cel mai mare numar de reproduceri pe plan mondial, a fost vanduta miercuri cu 1,1 milioane de euro, informeaza AFP.


Tabloul a fost cumparat de directorul companiei Graff Diamonds International, bijutierul britanic Laurence Graff, cu pretul de 982.050 de lire sterline (1,1 milioane de euro), depasind de doua ori estimarile specialistilor.

Directorul de marketing si comunicare al casei Bonhams, Julian Roup, a precizat cu aceasta ocazie ca pretul obtinut reprezinta un nou record pentru Vladimir Tretchikoff, un imigrant rus stabilit in Africa de Sud (1913 - 2006) si considerat un rege al  portretului kitsch, conform CNN.

Tabloul "Chinese Girl", pictat in anii 1950, va fi expus la galeria Delaire Graff Estate din Stellenbosch, un oras aflat in apropiere de Cape Town din Africa de Sud, aflata in proprietatea lui Laurence Graff, in cadrul colectiei sale de arta sud-africana.
"Tabloul se intoarce la Cape Town, unde Tretchikoff l-a pictat. Este minunat", a declarat Julian Roup.

"Chinese Girl" este un desen in carbune pe o panza maro, reprezentand o femeie cu chipul colorat in verde-albastru, cu buzele de un rosu aprins, purtand o tunica aurie.

Potrivit casei de licitatii Bonhams, aceasta imagine reprezinta opera de arta care a generat cel mai mare numar de reproduceri pe plan mondial, iar Tretchikoff spunea el insusi ca a vandut in timpul vietii sale o jumatate de milion de reproduceri, realizate in format mare, ale acestui tablou.

Julian Roup considera ca tranzactia de miercuri - al carei pret a inclus si comisionul - reprezinta recunoasterea internationala a valorii unui artist a carui opera a fost de multe ori tratata in trecut ca apartinand genului "kitsch".

"Presupun ca este o Mona Lisa a kitsch-ului, insa este in acelasi timp si o opera de arta" a declarat un reprezentant al casei Bonham, citat de CNN.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO