După o lună de acalmie, Kievul este din nou vizat de loviturile invadatorilor. Luptele continuă și în estul Ucrainei
Dacă ţările occidentale vor continua să livreze arme în Ucraina, armata rusă va lovi noi ţinte, ameninţă preşedintele Vladimir Putin.
CITEȘTE AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, live update
La rândul său, un oficial ucrainean spune că are informaţii, potrivit cărora, trupele Kremlinului au primit sarcina ca, până pe 10 iunie, să ocupe oraşul Severodonețk. Duminică au fost bombardamente atât în regiunea Donbas, cât şi în capitala Kiev.
Alegeri 2024
17:01
Surpriză. Ce partid are cel mai tânăr parlamentar, după alegerile din 1 decembrie. Nu este Partidul Oamenilor Tineri
14:23
AEP a publicat cheltuielile electorale ale candidaților la prezidențiale. „Călin Georgescu - zero lei”
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
Kievul vizat, din nou, de loviturile rușilor
După o lună de acalmie, Kievul este din nou vizat de loviturile invadatorilor. Mai multe rachete au zguduit duminică dimineaţă capitala ucraineană, care fusese cruțată de la sfârșitul lui aprilie. O persoană a fost spitalizată, iar infrastructura feroviară a fost avariată.
Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Rachete de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate de Forțele Aerospațiale ruse la periferia Kievului, au distrus tancuri T-72 furnizate Ucrainei de țările din Europa de Est, precum și alte vehicule blindate care se aflau în hangare.”
Trupele ruse continuă să țintească și estul Ucrainei. Acestea sunt urmările bombardamentelor de noaptea trecută din orașul Lysychansk, aflat în regiunea Luhansk.
Ofițer de la sediul Lugansk al Poliției Naționale a Ucrainei: „Rușii au bombardat din nou centrul orașului Lysychansk. Casele și infrastructura au fost avariate. În prezent, strângem dovezi pentru a documenta acțiunile lor criminale.”
Opt civili, uciși, iar 11, răniți
În ultimele 24 de ore, opt civili au fost uciși, iar 11 au fost răniți în regiunea Donețk.
Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene: „În direcția Donețk, inamicul bombardează pozițiile trupelor noastre de-a lungul întregii linii de contact, cu mortiere, tunuri și rachete. Utilizează aviația operațional-tactică de armată. Eforturile principale sunt concentrate pe direcțiile Severodonețk și Bahmut.”
Orașul Severodonețk rămâne epicentrul luptelor din Ucraina. După ce, zilele trecute, ruşii îl stăpâneau în proporție de 80 la sută, în prezent, controlul este împărțit în două între forțele ucrainene și cele rusești, a spus guvernatorului regional.
La mai puțin de 100 de kilometri de Severodonețk, în Sloviansk, bombele rușilor îi terorizează constant pe locuitorii care încearcă disperați să plece de acolo.
Localnic: „Este înfricoșător. Chiar și casele sărăcăciose au fost distruse. Nu mai vezi niciun acoperiș, toți plecat și nu mai au la ce să se întoarcă. Este oribil, pur și simplu este oribil și e atât de dureros să văd asta că îmi vine să plâng.”
În apropiere, rușii au lovit o biserică din lemn, veche de peste 100 de ani, care s-a făcut scrum. Potrivit președintelui Zelenski, patru oameni au fost uciși.
Volodimir Zelenski: „Nici măcar asta nu stă în calea armatei ruse. Rușii sunt gata să ardă totul, biserici ortodoxe și orice altceva din Ucraina. În timpul acestui război, 113 biserici au fost distruse sau avariate de bombardamentele rusești. Printre aceștea, se numără și câteva foarte vechi care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupației ruse.”
Putin avertizează
În paralel, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat, liderul de la Kremlin i-a avertizat pe occidentali că, dacă vor livra rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev, Rusia nu va ezita să atace noi obiective. El a adăugat că livrările de arme occidentale „prelungesc conflictul”.
Vladmir Putin: „Dacă ţările occidentale vor continua să livreze arme, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi noi arme, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care nu le-am lovit până acum.”
„Nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât, în ziua în care luptele se vor opri, să putem construi o cale de ieșire prin mijloace diplomatice”, a declarat la rândul sau preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat unei publicaţii din Hexagon.
Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele Vladimir Putin de la începutul invaziei ruse, fiind unul dintre puţinii şefi de stat europeni care continuă să discute în mod regulat cu liderul de la Kremlin. Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii dintre parteneri estici și baltici care consideră că liderul francez subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor.