Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 4 iunie. Cea mai mare biserică de lemn din țară, făcută scrum de ruși
Ucraina își dorește o consolidare a poziţiilor pe front înainte de a relua negocierile cu Rusia, anunta Kievul. Însă informațiile care vin din cele două tabere nu oferă deloc o imagine clară a situației.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Moscova susține că unități militare ucrainene se retrag din Severodoneţk, în timp ce ucrainenii spun că au recuperat o parte din centrul industrial al orașului.
Între timp, autoritățile de la Kiev anunță că Ucraina şi Rusia au schimbat între ele trupurile unor soldați ucişi în război: ar fi vorba despre aproximativ 320 de cadavre.
Iar încercarea Moscovei de a ascunde amploarea dezastrului atinge culmile absurdului. Pe motiv că a criticat Kremlinul, autoritățile îl acuză de terorism pe tatăl unuia dintre marinarii morți pe nava-amiral "Moskva".
După ce în ultimele două zile, rușii au obținut câștiguri minore în partea de est a orașului Severodonețk, contraatacurile punctuale ale ucrainenilor s-au soldat cu recuperarea unei părți semnificative.
Potrivit responsabililor militari britanici, rușii vor prelua controlul complet asupra regiunii Luhansk în următoarele două săptămâni, dar cu pierderi mari. Forțele rusești de pe celelalte axe au trecut la operațiuni defensive pentru a concentra toate forțele disponibile în Severodonetsk, iar Moscova va trebui să investeasca masiv în personal și echipamente pentru a avansa dincolo de districtul Luhansk.
Rușii îi terorizează constant pe locuitorii care vor să plece din Sloviansk
Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene: „În direcția Donețk, inamicul bombardează pozițiile trupelor noastre de-a lungul întregii linii de contact, cu mortiere, tunuri și rachete. Utilizează aviația operațional-tactică de armată. Eforturile principale sunt concentrate pe direcțiile Severodonețk și Bahmut”.
La mai puțin de 100 de kilometri de Severodonețk, în Sloviansk, bombele rușilor îi terorizează constant pe locuitorii care încearcă disperați să plece din zonă.
Bătrână: „Este înfricoșător. Chiar și casele sărăcăciose au fost distruse. Nu mai vezi niciun acoperiș, toți plecat și nu mai au la ce să se întoarcă. Este oribil, pur și simplu este oribil și e atât de dureros să vad asta că îmi vine să plâng”.
Bisericile din Ucraina, ținte pentru trupele Kremlinului
În apropiere, rușii au lovit, sâmbătă, o biserică din lemn, veche de peste 100 de ani, care s-a făcut scrum. Potrivit președintelui Zelenski, patru oameni au fost uciși aici, pentru că mănăstirea de care aparține biserica bombardată era folosită ca adăpost de sute de persoane.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nici măcar asta nu stă în calea armatei ruse. Rușii sunt gata să ardă totul, biserici ortodoxe și orice altceva din Ucraina. În timpul acestui război, 113 biserici au fost distruse sau avariate de bombardamentele rusești. Printre aceștea, se numără și câteva foarte vechi care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au rezistat ocupației ruse”.
Între timp, un blogger militar rus anunță că aproape întreaga Armată 35 de Arme Combinate a fost distrusă în Izium din cauza comandanților ruși incompetenți. Aceștia nu ar fi asigurat echipamentul necesar pentru lupte în terenul împădurit. Mai mult, forțele rusești nu au o comunicare eficientă cu centrele de comandă și recurg la mesageri din cauza lipsei telefoanelor criptate.
În plus, Moscova nu furnizează la timp trupelor de pe front bandaje cu presiune, motiv pentru care medicii militari fac un număr inutil de amputări de membre.
Ambasadoarea SUA în Ucraina, în vizită la Borodianka
Trupele Moscovei n-au reușit nici să recupereze pozițiile pierdute în nord-estul regiunii Herson și continuă să apere pozițiile ocupate anterior.
Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: „Kremlinul încearcă să ducă războiul în prelungiri. Dovada stă situația din sudul Ucrainei, mai ales în districtul Herson, unde, în loc să avanseze, rușii construiesc o apărare stratificată”.
Ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina a vizitat, duminică, orașul Borodianka, de la nord-vest de Kiev, o localitate eliberată în martie de sub ocupația rușilor, și unde armata Kremlinului a făcut prăpăd și a ucis sute de persoane, între care multe femei și copii.
Bridget Brink, ambasador SUA în Ucraina: „Cred că eforturile procurorului general sunt cu adevărat importante. Și nu trebui să se oprească doar pentru că încă e război. Cred că oamenii merită să li se facă dreptate și merită dreptatea cât mai repede”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
05-06-2022 08:41