După mai bine de 100 de zile de când sunt atacați, palestinienii încă se luptă cu israelienii în Gaza și trag cu rachete

Fâșia Gaza
AP

Militanții palestinieni s-au luptat cu forțele israeliene în nordul devastat al Fâșiei Gaza și au lansat marți o ploaie de rachete din sud, într-o demonstrație de forță după mai bine de 100 de zile de atacuri ale Israelului.

Luptele din nord, care a fost prima țintă a ofensivei israeliene și unde cartiere întregi au fost pulverizate, au arătat cât de departe este Israelul de a-și atinge obiectivele de a dezmembra Hamas și de a returna zecile de ostatici capturați în atacul din 7 octombrie, care a declanșat războiul - notează Associated Press.

Între timp, criza umanitară din Gaza se înrăutățește, 85% dintre cei 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu și-au părăsit casele, iar agențiile ONU avertizează asupra foametei și bolilor în masă. Conflictul amenință să se extindă, după ce SUA și Israelul au făcut schimb de lovituri cu grupuri susținute de Iran în întreaga regiune.

Israelul a promis să zdrobească capacitățile militare și de guvernare ale Hamas pentru a se asigura că atacul din 7 octombrie nu se va mai repeta. În acea zi, militanții au luat cu asalt Israelul din Gaza, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și capturând aproximativ 250 de persoane.

Cu un sprijin diplomatic și militar puternic din partea Statelor Unite, Israelul a rezistat apelurilor internaționale de încetare a focului.

Citește și
ostatici
Hamas a lansat un videoclip care pare să arate cadavrele a doi ostatici care ar fi fost uciși de atacurile israeliene
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Aproape jumătate dintre ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână, în noiembrie, dar peste 100 de ostatici sunt încă în captivitate. Hamas a declarat că nu îi va elibera pe ceilalți până când Israelul nu va pune capăt războiului.

În alte evoluții, Qatar, națiunea din Golful Persic care a ajutat la medierea precedentei încetări a focului, a declarat marți că a intermediat un acord între Israel și Hamas pentru a livra medicamente ostaticilor, precum și ajutoare suplimentare pentru palestinienii din Gaza. Acesta a fost primul acord cunoscut între părțile aflate în conflict din noiembrie.

Cu cât războiul continuă mai mult, cu atât mai mult amenință să aprindă alte fronturi în întreaga regiune.

Iranul a tras cu rachete, luni târziu, asupra a ceea ce a declarat că ar fi un "sediu de spionaj" israelian într-un cartier de lux din apropierea vastului consulat american din Irbil, sediul regiunii kurde semiautonome din nordul Irakului. Irakul și SUA au condamnat atacurile, care au ucis mai mulți civili, iar Bagdadul și-a rechemat ambasadorul în Iran în semn de protest.

Grupări susținute de Iran în Irak și Siria au efectuat zeci de atacuri asupra bazelor care adăpostesc forțele americane, iar un atac aerian american la Bagdad a ucis un lider al miliției susținute de Iran la începutul acestei luni.

În altă parte, rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, și-au reluat atacurile asupra navelor de containere din Marea Roșie, după un val de lovituri conduse de SUA săptămâna trecută.

Statele Unite au efectuat un alt atac marți, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului, deoarece operațiunea nu a fost făcută publică.

Armata americană a declarat la începutul zilei că doi membri ai Navy SEALS sunt dați dispăruți după un raid efectuat săptămâna trecută asupra unei nave care transporta piese de rachete și arme de fabricație iraniană cu destinația Yemen.

Israelul și gruparea militantă Hezbollah din Liban au făcut schimb de focuri de-a lungul graniței aproape în fiecare zi de la începutul războiului din Gaza. Atacurile și contraatacurile au devenit mai severe de când un atac israelian l-a ucis pe adjunctul liderului politic al Hamas la Beirut în această lună, ceea ce a ridicat temeri privind o repetare a războiului din 2006.

În Gaza, armata israeliană a declarat că forțele sale au localizat aproximativ 100 de instalații de rachete și 60 de rachete gata de utilizare în zona Beit Lahiya, un oraș de la marginea de nord a teritoriului. Forțele israeliene au ucis zeci de militanți în timpul operațiunii, a precizat armata, fără a furniza dovezi.

Mahmoud Abdel-Ghani, care locuiește în Beit Lahiya, a declarat că raidurile aeriene israeliene au lovit mai multe clădiri din partea de est a orașului.

Sute de mii de persoane au fugit din nordul Gaza, inclusiv din orașul Gaza, în urma ordinelor israeliene de evacuare din octombrie. Israelul a oprit alimentarea cu apă a regiunii în primele zile ale războiului și aproape niciun ajutor nu a fost permis în nord, chiar dacă zeci de mii de oameni au rămas acolo.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Ministrul israelian al Apărării: Faza intensivă a războiului „se va încheia în curând” în sudul Fâşiei Gaza
Ministrul israelian al Apărării: Faza intensivă a războiului „se va încheia în curând” în sudul Fâşiei Gaza

Faza intensivă a războiului "se va încheia în curând" în sudul Fâşiei Gaza, unde atacurile israeliene sunt în prezent cele mai puternice, a anunţat luni ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Hamas a lansat un videoclip care pare să arate cadavrele a doi ostatici care ar fi fost uciși de atacurile israeliene
Hamas a lansat un videoclip care pare să arate cadavrele a doi ostatici care ar fi fost uciși de atacurile israeliene

Hamas a lansat un videoclip care pretinde să arate cadavrele a doi ostatici ținuți în Gaza, scrie Sky News.

Hamas a făcut publică o nouă înregistrare cu ostatici israelieni.
Hamas a făcut publică o nouă înregistrare cu ostatici israelieni. "Mâine vă vom informa despre soarta lor" | VIDEO

Hamas a distribuit, duminică, o înregistrare video în care apar trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza. Aceştia au îndeamnat guvernul Netanyahu să oprească ofensiva împotriva grupării teroriste palestiniene şi să obţină eliberarea lor.

Manifestație pro-palestiniană la Washington. Protestatarii au cerut încetarea focului. „Administraţia Biden a dezamăgit”
Manifestație pro-palestiniană la Washington. Protestatarii au cerut încetarea focului. „Administraţia Biden a dezamăgit”

Rudele palestinienilor ucişi în Fâșia Gaza şi-au împărtăşit experienţele dureroase cu miile de protestatari care s-au adunat sâmbătă în centrul Washingtonului, cerând o încetare imediată a focului, transmite Reuters, potrivit News.ro.  

100 de zile de război în Fâșia Gaza. Promisiunea făcută de armata israeliană
100 de zile de război în Fâșia Gaza. Promisiunea făcută de armata israeliană

Armata israeliană a anunţat că intenţionează să sporească presiunea militară asupra mişcării islamiste palestiniene Hamas, în contextul în care războiul din Fâşia Gaza a intrat în a 100-a zi.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.