330 de tone de alimente si ajutoare medicale au intrat in Madaya, orasul din Siria asediat de 6 luni de armata guvernamentala
Primele camioane cu ajutoare constand in alimente, medicamente si paturi au ajuns luni in orasul sirian Madaya, asediat de sase luni de armata guvernamentala si unde aproape 30 de persoane au murit de foame de la 1 decembrie.
UPDATE 19:52 Dupa o asteptare de patru ore la un punct de control al armatei, primele camioane din convoiul de 40 au intrat in oras la scurt timp dupa ora locala 17.30, a precizat purtatorul de cuvant al Crucii Rosii, Pawel Krzysiek, care insoteste transportul.
Potrivit unei surse din cadrul Semilunii Rosii siriene, la Madaya, oras situat la 40 km vest de Damasc, au fost trimise in jur de 330 de tone de alimente si ajutoare medicale, cantitati suficiente pentru circa 40 de zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, trei camioane cu ajutoare au patruns in Foua si alte trei in Kafraya, doua localitati siite incercuite de rebelii islamisti la peste 300 km de Damasc in provincia Idleb, din nord-vestul Siriei.
Sosirea ajutoarelor a fost asteptata cu sufletul la gura de cei 42.000 de locuitori din Madaya. Informatii privind foametea din oras au provocat un val de revolta pe plan international, determinand guvernul sa permita accesul.
"De 15 zile nu mai mancam decat supa. (...) Exista oameni care se hranesc din pubele si altii care nu mananca decat iarba. Le-am cerut oamenilor inarmati hrana, dar au refuzat sa ne dea", citeaza AFP marturia unei tinere de 17 ani.
"Nu exista nici electricitate, nici incalzire, nici hrana. Preturile sunt exorbitante, iar noi nu mai avem bani", afirma un barbat de 61 de ani, tatal a opt copii.
Conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), situatia era mai putin dramatica la Foua si Kafraya, care au mai fost aprovizionate cu alimente pe calea aerului. Ultima data cand convoaie umanitare au putut ajunge in aceste localitati a fost pe 18 octombrie, in urma unui acord intre partile combatante.
Together with the Syrian Arab Red Crescent - الهلال الأحمر العربي السوري and the United Nations, we have begun...
Posted by International Committee of the Red Cross on Monday, January 11, 2016
14:22 Convoiul umanitar trebuia sa ajunga initial duminica, insa a fost amanat din cauza unor" probleme de ultim moment" relateaza BBC. Guvernul de la Damasc a acceptat sa permita distribuirea de ajutoare umanitare in aceste localitati pe care trupele guvernamentale incearca sa le recucereasca dupa ce au fost ocupate de rebeli.
Organizatia "Medici fara frontiere" a anuntat ca alti 5 oameni, 4 adulti si un copil, au murit de foame duminica, relateaza The Guardian. Consiliul de Securitate al ONU a luat in discutie situatia a trei orase siriene sub asediu, Madaya, Foua si Kafraya, pe care organizatiile umanitare incearca sa le salveze, potrvit AFP.
ONU si Comitetul International al Crucii Rosii au demarat planuri sa distribuie ajutoare celor 40.000 de locuitori ai orasului rebel Madaya, din apropiere de Damasc, aflati in pragul foametei. De sase luni, Madaya este asediat de armata siriana.De asemenea, cei 20.000 de locuitori din orasele siite Foua si Kafraya (nord-vest), incercuite de rebeli, trebuie sa primeasca ajutoare.
23 de persoane si-au pierdut viata din cauza foamei de la 1 decembrie in Madaya. 'Situatia este oribila', a declarat purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile omului, Ruert Colville, subliniind ca numarul victimelor si dimensiunea suferintelor populatiei din Madaya sunt dificil de verificat, data fiind lipsa de acces. Locuitorii supravietuiesc mancand frunze fierte, resturi de prin gunoaie si animale gasite pe strada.
Un localnic afirma ca, desi Orientul Mijlociu nu a dus lipsa de razboaie, niciodata in aceasta regiune nu s-a cunoscut o astfel de foamete intalnita doar in zonele cele mai sarace ale Africii subsahariene. Altul confirma ca oamenii disperati au ajuns sa manance inclusiv caini si pisici. Cat despre putinele alimente care inca se mai gasesc, acestea pot fi cumparate numai la preturi exorbitante.