Copiii mananca frunze, iar un kg de faina costa 100 de dolari. 40.000 de oameni risca sa moara de foame in Madaya, Siria

06-01-2016 16:59


madaya

In ultimele saptamani, fotografii si relatari tulburatoare au inceput sa circule online despre situatia crunta din Madaya, oras sirian aflat sub asediu, la granita cu Liban.

Potrivit relatarilor activistilor sirieni, orasul este asediat de mai multe luni de catre fortele guvernamentale si aliatii lor din Liban, Hezbollah, noteaza BBC.

In interiorul orasului 40.000 de oameni risca sa moara de foame. Cativa activisti sirieni s-au fotografiat tinand in mana un banner cu un mesaj pentru Papa si ONU: "Nu ne pasa daca Assad ii omoara pe adulti, dar va rugam sa-i salvati pe copiii care mor de foame."

Relatari si imagini cutremuratoare au fost publicate pe Twitter. Un barbat si-a scos masina la vanzare pentru 15 kilograme de orez si 5 kilograme de lapte, povestesc activistii pe Twitter. Tot aici apare si imaginea unui tanar mancand resturi, printre gunoaie.

VICE News relateaza intr-un amplu material cum oamenii au ajuns in situatia in care mananca frunze din cauza lipsei de hrana. Un profesor de engleza a povestit pentru sursa citata ca a slabit 50 de kg de cand a inceput asediul, in iulie. "Am mancat frunze de caspsuni" a marturisit barbatul de 26 de ani. "Copiii mananca frunze din copaci, cei mai batrani si cei mai mici mor".

Sa fugi din oras e aproape imposibil. Imprejurimile au fost presarate cu mine. Doar in ultima luna au murit 31 de persoane de foame sau incercand sa fuga de aici. Potrivit unor relatari, localnicii au inceput sa manance caini si pisici. Un raport al unei asociatii nonguvernamentale sustine ca in oras un kilogram de faina costa 100 de dolari iar unul de orez - 250 de dolari.

 

Sursa: BBC

Tags: siria, madaya,

VIDEO PROTVPLUS.RO