Drama marinarului care se chinuie să supravieţuiască pe o navă abandonată: „Stau într-o închisoare “

Dată publicare: 06-04-2021 13:43
Dată actualizare: 07-04-2021 07:33


marinar

De patru ani, Mohammed Aisha locuieşte pe o navă cargo abandonată în Egipt. Autorităţile portuare i-au confiscat paşaportul sirian, aşa că nu poate pleca din Egipt înainte ca nava să fie vândută sau să-şi găsească un înlocuitor, relatează BBC.

Numărul navelor abandonate este în creştere, conform Lloyd's List, lăsând navigatorii în situaţii disperate.

„Sunt ofiţer al navei MV Aman. Sunt la bordul navei din mai 2017. Trebuie să înot până la ţărm odată la 2-3 zile ca să-mi încarc telefonul şi să-mi cumpăr apă şi mâncare. Vă rog să mă ajutaţi”, este mesajul lui Mohammed Aisha, potrivit BBC.

Nava lui a fost reţinută în 2017 din cauza expirării certificatelor şi echipamentelor de securitate. Un tribunal din Egip l-a desemnat paznic legal al navei. El spune că a semnat ordinul fără să ştie ce înseamnă acest lucru.

De atunci, nava a fost abandonată la ţărm. Nu are curent electric. Autorităţile portuare i-au confiscat paşaportul sirian, aşa că nu poate pleca din Egipt înainte ca nava să fie vândută sau să-şi găsească un înlocuitor.

Cel mai mult îi lipseşte însă familia. „E ca şi cum ai sta singur într-o închisoare timp de 4 ani. E plin de rozătoare, uneori sunt multe insecte – muşte, ţânţar. Nu vezi nimic, nu auzi nimic”, a spus Mohammed Aisha pentru BBC într-un apel video.

„Mi-am pierdut mama acum doi ani, nu o să mă mai vadă niciodată din cauza acestei nave blestemate. Nu vreau decât să merg acasă, la familia mea”, spune el. Tot mai multe nave sunt abandonate în ultima vreme. Sunt peste 250 de cazuri în toată lumea, dar situaţia lui Mohammed este mai gravă decât în majoritatea cazurilor.

 

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO